Oci i cultura

Laia Codina i Anna Fité conviden els nens a crear un conte acordió

Il·lustració de Laia Codina on una nena llegeix un conte acordió / cedida

Els contes es poden explicar de moltes maneres: a cau d’orella, vora la llar de foc… o, fins i tot, mitjançant un acordió. Aquesta darrera tècnica serà la protagonista del taller Ilustramos un cuento acordeón, que la guionista i escriptora Anna Fité i la il·lustradora Laia Codina impartiran a partir de dilluns a l’Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

“Jo havia fet tallers d’il·lustració a diversos centres cívics, però sempre sobre la base de relats clàssics, i ja feia temps que volia fer tallers de contes d’autoria integral: tant el text com els dibuixos”, apunta Codina, que compagina la seva tasca d’il·lustradora -sota el pseudònim Cucatraca- amb la docència. 

Quan va comentar amb Fité aquesta idea, totes dues es van engrescar, i el resultat és un taller estiuenc de cinc sessions -de l’1 al 5 de juliol- dirigit a nens i nenes d’entre set i dotze anys. 

Una pluja d’imaginació

“Les primeres sessions estaran dedicades a crear la història de forma col·lectiva, i a les darreres la Laia els ensenyarà als petits artistes diverses tècniques per il·lustrar el conte”, apunta Fité, autora de contes i novel·les infantils i juvenils com Zoomwatts!!!, Voilà! o la col·lecció I si…?.

El relat naixerà d’una pluja d’idees entre tots els assistents -“entre tots farem el plantejament i el nus, i el desenllaç depèn de cadascú”, explica l’escriptora-, en un procés que entusiasma a Fité. “Un cop destapes el tap de la vergonya, tot flueix i surten idees molt originals i sorprenents… els nens són imaginació pura i desbordant!”, exclama.

El conte acordió consta de dotze pàgines desplegables -a partir d’una làmina DIN A2-, i a cadascuna d’aquestes els nens i nenes hi inclouran una il·lustració. “Primer pensarem un breu storyboard i després treballarem diverses tècniques, com llapis de color, temperes o collage”, apunta Codina, que ha treballat per a editorials com Camaleón Ediciones, Norma Editorial o Edebé. Pertany, a més, al col·lectiu de dibuixants sabadellencs Bafarada.

El taller costa 100 euros per alumne -amb tots els materials inclosos-, i les dues impulsores ja pensen en el futur. “Ja estem pensant en una edició per al Nadal, i una pensada per a adults: crec que, si funciona, ho anirem repetint”, destaca Fité, i afegeix una predicció, entusiasmada: “potser tenim aquí una pedrera de joves autors sabadellencs!”.

Comentaris
To Top