Ciutat

El cop de calor ofega Sabadell

L’onada de calor, que s’allargarà uns dies, manté en alerta la ciutat

Les piscines municipals dijous i divendres eren gratuïtes a causa de l’onada de calor / Lluís Franco

Sabadell bat rècords en temperatures. Les estacions meteorològiques de Sabadell i el conjunt de Catalunya van registrar ahir divendres les màximes temperatures absolutes mai assolides durant el mes de juny. A causa de l’onada de calor més intensa durant dècades, a Sabadell els termòmetres van escalar fins als 41ºC, un grau menys que les màximes assolides a Catalunya.

Aquesta situació extrema de calor, que dijous i divendres va tocar el seu punt àlgid, manté la ciutat en alerta. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), aquesta onada es podria allargar fins a principis de la setmana vinent. Meteocat també confirma que ens trobem davant la primera onada de calor que ha tingut lloc al mes de juny i que supera els 40ºC, en concret, amb unes temperatures que freguen els 42ºC.

El meteoròleg Miquel Perpinyà titlla d’”insòlit” aquest fenomen meteorològic i ho considera “climàticament interessant”, per ser “més propi dels mesos de juliol i agost”.  De fet, el passat dijous a 23 de les 145 estacions automàtiques que el Servei Meteorològic té repartides per territori català, es van batre rècords absoluts de tota la sèrie acumulada durant deu anys.

L’evolució de les temperatures de juny, des de l’any 2009 / FONT: Idescat, Meteocat

D’on venen les onades de calor?

Les onades de calor són “cícliques i inevitables”, exposa Perpinyà. L’expert explica que aquest fenomen es produeix pels fluxos  i moviment de masses de calor provinent de l’hemisferi sud del planeta, especialment de l’Àfrica, i que es van repetint periòdicament. El meteoròleg apunta que el canvi climàtic està afectant “a nivell latitudinal”, és a dir, que la massa d’aire calent ara arriba a les latituds peninsulars més sovint.

Les dades de Meteocat mostren que només es van registrar dues onades de calor a un mes de juny. L’una, a la dècada dels anys vuitanta i l’altra, als noranta. En concret, la darrera onada registrada  a  aquest mes va donar-se l’any 1994, amb un pic de 38,6ºC.

Tot i això, els experts situen el precedent al 2015, però recorden que va ser “menys persistent” i que es va donar durant el mes de juliol, on les màximes que va registrar l’estació de Sabadell-Parc Agrari van arribar als 32,1ºC, substancialment per sota de les temperatures actuals.  Miquel Perpinyà, però, també es remunta a l’agost de l’any 2003 i ho situa com a clar precedent, on els pics de calor registrats a la ciutat van ser de 33,6ºC.

Les mesures

Entitats, administracions i empreses s’han implicat per esmorteir el cop de calor i evitar els riscos que l’onada comporta. L’Ajuntament de Sabadell manté l’alerta activada, seguint les recomanacions de la Generalitat i aplicarà un seguit de mesures preventives.

Durant el cap de setmana, dones embarassades, persones majors de 75 anys; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat i persones amb malalties cròniques tindran accés gratuït a les piscines municipals, sempre quan ho acreditin amb documentació.

També romandran tancades les barbacoes pel risc d’incendis. En aquest sentit, el consistori aconsella als ciutadans prendre mesures de prevenció, especialment al rodal. S’ha activat un dispositiu d’agents rurals, i dos cotxes ADF circularan preventivament pel rodal.

Durant les onades de calor s’aconsella beure molta aigua / LLUÍS FRANCO

Onades precedents

L’Ajuntament mantindrà així mateix les mesures d’Acció Social que es van activar dijous, durant el pic de l’onada de calor, com les trucades a les persones que reben teleassistència i es continuarà treballant amb la Creu Roja de Sabadell, que ha intensificat les intervencions amb el col·lectiu sense llar, persones que viuen en infrahabitatges i col·lectius més vulnerables, com ara persones amb grau de dependència que viuen soles.

D’altra banda, la companyia Aigües Sabadell va instal·lar dijous, en coordinació amb l’Ajuntament, tres punts d’hidratació públics, al carrer, per pal·liar els efectes de la calor. Els tres punts estan ubicats al passeig de la Plaça Major (Centre), a la plaça de les Termes (Sud) i al passeig de Sant Bernat (Nord).

Per la seva banda, els ajuntaments de Castellar del Vallès, Mura, Sant Llorenç de Savall i Matadepera han demanat a la Diputació de Barcelona el tancament del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac davant la situació d’alt risc d’incendis.

Comentaris
To Top