Diners

Desmuntant tòpics sobre la fabricació en 3D

Felip Fenollosa a la conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell / LLUÍS FRANCO

“Aquesta batalla de la fabricació en sèrie no la guanyarà la impressió en 3D”. El director del CIM UPC, Felip Fenollosa, ha desmuntat tot els tòpics sobre aquesta nova tecnologia de la indústria 4.0 avui a la conferència ‘Noves tecnologies i Economia Productiva”, en el marc del cicle Diàlegs Economia, que està organitzada pel Consell d’Economia Productiva (CEP) i que s’ha celebrat a la seu de la Cambra de Comerç de Sabadell. Fenollosa ha assegurat la fabricació additiva “no pot competir amb la injecció de plàstic o estampació”, però ha indicat que cal donar valor afegit als clients i “s’hauria de tenir present com a tendència”.

El director del CIM UPC ha exposat allò que la nova tecnologia promet i quina és la situació de la indústria actualment. Per exemple, La fabricació en 3D permet personalitzar els productes per a cada usuari, portant al límit el concepte de fabricació flexible fent sèries unitàries. La realitat és que aquesta personalització ara no té impacte a les pimes com a producte final. “Pocs diners i molt mals de caps és el que acaba passat”, ha indicat Fenollosa.  Només algunes start-ups dedicades a productes decoratius o gadgets personalitzats. Sí com a recurs per a mitjans de producció, sobretot allò que fa referència a l’utillatge a la producció com alumini mecanitzat.

La fabricació additiva és immediata i permet eliminar el concepte d’estoc. En realitat, a la indústria es necessiten acabats complexos i cars. “El nostre principal enemic és Endesa, que ens deixi sense llum les impressores”, ha ironitzat l’expert.

La tecnologia 3D ofereix absoluta llibertat de disseny sense restriccions de fabricació. El problema és que no es pot escalar a mitjans de producció més econòmics i queda limitat a nínxols concrets però potents a llarg termini.

La fabricació additiva pot materialitzar formes ultra alleugerides amb resistències i rigideses millorades. En la realitat és que només té sentit en el metall, tot i que encara és molt costós. “La fabricació en metall està molt estancada”, ha admès Fenollosa, a pregunta de la presidenta del Centre Metal·lúrgic, Alícia Bosch.

En tot cas, segons Fenollosa, les oportunitats de la fabricació en 3D impliquen pensar en productes fets de diferents materials, fer accessible la impressió 3D amb metalls, crear estoc digital de productes descatalogats, impulsar-la en sectors industrials propis potents: construcció, turisme, alimentació, biotecnologia, indústries culturals; i components d’alt valor afegit en béns d’equip.

Debat sobre la formació

Fa falta gent ben preparada“, ha alertat el director del CIM UPC. Aquest avís ha generat un debat sobre la necessitat d’aconseguir que els més joves s’interessin per formar-se en el sector industrial. Els pocs que ho fan acaben treballant en empreses de l’estranger. El president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, ha proposat la iniciativa d’organitzar visites d’alumnes de l’ESO a empreses de la demarcació , perquè vegin el desenvolupament de la indústria 4.0 i d’aquesta manera que s’interessin pel sector.

Comentaris
To Top