EDITORIAL

La crisi demogràfica s’agreuja

La davallada de la natalitat és un dels problemes més complexos als quals s’enfronten les societats europees, i molt específicament el nostre país. De dos naixements per mil habitants als anys 70, hem passat a menys de la meitat. La tendència ve de lluny, i a Sabadell no en som aliens. La meitat de les dones que volen tenir fills no en tenen: el problema és prou objectiu. Les causes són diverses i tenen a veure amb una menor quantitat de dones i, sobretot, amb l’economia.

Un mercat laboral inestable i sous baixos retarden l’emancipació i fan que les mares cada cop ho siguin més grans i tinguin menys fills. És una crisi demogràfica que té conseqüències en molts àmbits, i especialment a l’economia, ja que la inversió de la piràmide demogràfica afecta la mateixa estructura de l’Estat del benestar. Les solucions no són senzilles i, segons els experts, no passen tant pels incentius econòmics directes, sinó per factors estructurals: una economia més forta i un mercat laboral més potent. Amb tot, a Sabadell estem per sobre de Catalunya, gràcies a les mares d’origen estranger (un 34%, a Sabadell, un 28% a Catalunya).

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top