Ciutat

Sabadell allotja l’Orquestra Segle XXI en el seu retorn a Catalunya

Els membres de l'Orquestra en ple assaig al Centre Cívic Sant Oleguer /Óscar Espinosa

L’Orquestra Segle XXI ha triat Sabadell per fer una estada i preparar el concert que oferirà aquest vespre al Palau de la Música Catalana, on tocarà la Novena Simfonia de Beethoven. El concert és  amb  motiu del vintè aniversari de la formació.

Aquesta orquestra , nascuda a cavall d’Igualada i Vic, va ser una iniciativa de Jordi Mora, músic experimentat, tant en l’àmbit de la direcció d’orquestra, com en el de la pedagogia. Mora és considerat un dels més destacats estudiosos de la fenomenologia del so i de la música. La dirigeix des del 1999. L’Orquestra Segle XXI també oferirà un altre concert al Teatre l’Atlàntida de Vic el 13 de juliol.

Projecte pedagògic

El sabadellenc Miquel Felip és el coordinador de la formació i també n’és un dels músics titulars. Felip diu que combinen estudiants de grau superior de Música i Màster amb professionals. “Nosaltres aprenem del seu bagatge i ells és contagien del nostre entusiasme”. A vegades, indica Felip “la música orquestral té molt desgast perquè has de muntar les coses corre a cuita, i en la nostra orquestra això no passa”.

Ben al contrari,  “Mora va concebre la idea d’una formació orquestral que tingués una total reciprocitat entre músics veterans i estudiants de la música, amb una entrega a la música –com diu ell– sense fissures”, assenyala Felip, que afegeix que també “treballa les obres dels grans compositors simfònics amb tota la profunditat a la qual es pugui arribar”. 

L’orquestra interpreta les grans obres seguint de forma fidedigna les partitures originals, en ordre cronològic i sense màcula “el que fem és realitzar sonorament el què el compositor va escriure”. Pel que fa a la interpretació de la  simfonia de Beethoven, Felip recorda que en el seu moment “no es va poder fer. Era l’assignatura pendent de l’orquestra fins al 2018”. 

El finançament

Felip admet que arrossegar aquest volum de persones amunt i avall suposa una enorme dificultat. “Sufragar això, és un miracle”. Trobar un lloc d’assaig també va ser tot una aventura. Finalment ,ha estat a l’auditori del centre cívic Sant Oleguer, on s’ha donat cabuda a més de 170 persones. L’orquestra està formada per 92 músics d’orquestra, 80 del cor i 4 solistes. Després de deu anys a Godella (País Valencià) on gaudien d’una subvenció, van decidir tornar a Catalunya. 

Un cop aquí, “un dels hàndicaps amb els quals ens trobem és que no tenim finançament”. D’aquí que una de les iniciatives per sufragar l’estada dels estudiants a la nostra ciutat, ha consistit a buscar cases d’acollida.

Finalment, han estat 45 famílies sabadellenques les què s’han mostrat disposades a acollir-los. Un dels eixos del projecte musical és aconseguir que “ningú es quedi fora”, afirma el coordinador de la formació. Per aquesta mateixa raó s’ha buscat una solució a l’estada dels músics a la ciutat, “perquè justament són aquestes persones les que tenen un nivell d’entrega enorme”, afegeix. 

D’altra banda, També ha rebut ajut d’algunes empreses. de la ciutat. Felip reconeix que “quan no tens el suport econòmic de l’administració t’has d’inventar les mil i una”. Un d’aquests invents, ha consistit en una campanya de mecenatge, que va des de tiquets i abonaments als concerts, a poder viure els assaigs des de dins la secció que esculli el donant. “Així pots comprovar com patim els músics”, diu amb bon humor. 

El mecenatge ha estat, diu Felip “una aportació clau”, donada la magnitud de l’obra que l’orquestra interpretarà aquest diumenge al Palau. Això no obstant, el que sí que lamenten des de la direcció de l’orquestra és no haver pogut aconseguir data per oferir un concert gratuït a la ciutat, com agraïment per l’acollida rebuda.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top