ARNAU BONADA

Algunes dades per reflexionar

[Per Arnau Bonada, economista i president de la Xarxa Onion]

La setmana passada coneixíem que l’atur ha baixat a Sabadell a xifres mínimes des de 2008, just abans de la crisi econòmica. Evidentment, es tracta d’una excel·lent notícia. A més, el PIB per càpita del darrer exercici tancat, el 2018, va ser al conjunt de l’Estat un 6,5% superior al de fa 10 anys. Amb aquestes bones dades sobre la taula, com és que tenim la sensació general d’estar pitjor que abans de la crisi?

Un dels factors que crec que poden explicar aquest estat d’ànim és la temporalitat de l’ocupació i la incertesa vers el futur. Ja no hi ha feines per a tota la vida. L’altre, la dificultat de l’accés a l’habitatge. A Catalunya des de l’any 2000 la renda mitjana ha crescut un 32% mentre que el cost de comprar o llogar un habitatge ho ha fet un 90%. Una imatge ho resumeix perfectament: el bressol buit a la portada del diari del passat dijous.

Per tant, mentre brindem per haver superat els moments més crus d’aquesta devastadora crisi econòmica, no oblidem que a l’Estat continua havent-hi més d’un 37% de contribuents que perceben rendiments de treball inferiors als 12.000 euros anuals. Tampoc que, a Catalunya, el 14% dels llocs de treball del sector turístic que requereixen una formació bàsica els ocupen treballadors amb estudis superiors.

Si continuem basant el nostre creixement en sectors de baix valor afegit com, per exemple, el turisme low-cost o els serveis a les persones, mai revertirem aquesta situació. I és que continuar creixent en aquests sectors comportarà un augment de la pressió demogràfica i mediambiental en àrees geogràfiques que ja es troben al llindar de la saturació.

Cal apostar pel coneixement, la innovació, la interconnexió universitat-empresa i per crear un entorn favorable a la inversió en capital fix que possibiliti activitats econòmiques de major productivitat. No pot ser que a Espanya es tramitin 34,2 sol·licituds anuals de patents per cada milió d’habitants mentre que a Holanda, Dinamarca, Suècia, Finlàndia o Alemanya aquesta xifra superi les 300.

A Sabadell, a la nostra petita escala, es poden fer moltes coses en aquest sentit. La incubadora de start-ups Fluidra Accelera, el Tech Hub de Infinitum Projects o el I3PT del Taulí són bons exemples d’iniciatives que caldria promoure a la nostra ciutat.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top