Ciutat

‘Perillosos’, tancats de per vida

[Per Pilar Armengol i Marta Ordóñez]

En plena canícula d’estiu, Clàudia Matheja, responsable del Refugi d’Animals de la Protectora de Sabadell, acarona els gossos. Passeja per on viuen els animals, mentre saluda els més de 335 gossos i gats, cridant-los pel seu nom. L’espai és net i airejat, però els tendals que els treballadors del refugi  han instal·lat no impedeixen que el sol toqui a bona part de les gàbies. Els dies de l’onada de calor les mànegues d’aigua refrescaven el pedrís per amortir la xafogor.

Al refugi hi treballen unes deu persones, algunes a temps parcial. Una veterinària, una auxiliar de veterinària i quatre treballadors, hi són tot el matí. Els voluntaris, diu Matheja, “només venen a la tarda”.  Tot i això, reconeix que es necessita més, “molt més”.

Entrades i sortides

Les sortides d’animals –és a dir, la recuperació per part dels seus propietaris i les adopcions–representen un 75% respecte a les entrades. En aquest sentit, enguany s’ha produït un 53% d’adopcions i un 22% de recuperacions. Ara mateix, al refugi hi ha 335 animals: 179 gossos i 156 gats.

Tot i que “no és una mala xifra”, la responsable de la protectora de Sabadell apunta que el tipus de gos que es queda permanent al refugi suposa un problema. Es refereix a les races de gossos estipulats per llei com a potencialment perillosos (GPP), que són habitants a llarg termini i que omplen les gàbies, alguns, durant tota la seva vida.

Una llei “absurda”

Per a Clàudia Matheja, la llei que defineix determinades races com a GPP, “no s’ajusta a la realitat, està molt mal feta i castiga el gos per la seva raça, no pel seu caràcter”. Matheja assegura que hi ha gossos categoritzats en aquestes races que són molt bons. L’exemple perfecte, són l’Ariel, un mastí i  el Carpanta un Stafford Shire, les mascotes dels treballadors. Passegen lliurement per les instal·lacions i reben les visites amb afalacs i amb alegria.

Tanmateix, la gent és reticent a adoptar mascotes d’aquestes races potencialment perilloses, perquè “requereix portar-los sempre amb morrió, la corretja ha de ser curta, cal llicència i una assegurança”, diu Matheja. Aquests condicionants encareixen la tinença de l’animal.

/VICTÒRIA ROVIRA

Segons les dades de la protectora, cada any les entrades d’animals frega el miler, una xifra que fluctua entre els 850 i els 900  animals, entre gossos i gats, un número que es manté des de fa més de deu anys.

El que sí que ha augmentat és, precisament, l’entrada dels GPP que es manté més o menys estable des del 2015, amb un nombre d’entrades elevat. Actualment, són 72 gossos GPP residents, el que  representa un 40% del total.

Ara  et vull, ara ja no et vull

Recentment, el refugi va rebre una trucada de la Policia Local perquè la protectora acollís un gos d’una parella que, en plena picabaralla per la separació, no volia fer-se càrrec de la seva propietat. Matheja, indignada, lamentava: “no es tracta d’un gos abandonat, té propietaris i  un dels dos se n’ha de fer càrrec, hi ha gent molt irresponsable”.

Per això, la responsable del refugi recorda que “el primer que ha de tenir clar el propietari de qualsevol gos que l’abandona i  el porta a la gossera és que cal acomplir un tràmit i pagar uns diners”,  i adverteix que “si el volen deixar per la resta de la seva vida, no és gratis, no n’hi ha prou de dir: ara ja no et vull”.

Gràcies a aquestes aportacions es pot tenir cura dels animals i el refugi. “No podríem viure només de les quotes dels socis”, destaca. Algunes persones però, afegeix, “no ho entenen així i volen estalviar-se  el tràmit final”.

Acollir durant l’estiu

La lliga protectora d’animals de Sabadell ha obert recentment una campanya d’acollides d’estiu. Aquest projecte consisteix a adoptar un gos durant l’estiu. “La majoria de gossos que oferim durant aquesta campanya són grans de mida o d’edat, els més necessitats i també les races GPP amb un caràcter dòcil”, explica Matheja. D’aquesta manera, els adoptants ajuden a “buidar les gàbies” i permeten que la protectora pugui absorbir la quantitat d’animals que entren durant l’època d’estiu, moment en què baixen les adopcions.

/VICTÒRIA ROVIRA

La regidora de Benestar Animal, Marta Morell, ha anunciat que el govern municipal té la intenció de triplicar la partida pressupostaria que estableix el conveni entre l’Ajuntament i aquesta entitat i que expira el setembre del 2019. Mentrestant, la regidora ha demanat una pròrroga de nou mesos que portarà a aprovació en el pròxim ple.

També proposa fer complir les normes municipals sobre la tinença dels animals i que ja estan en vigor, com ara el control de la identificació animal mitjançant el xip. Segons Matheja, “ara és un total descontrol”.

Galeria: Gats i gossos a la protectora

Publicitat
Comentaris
To Top