Ciutat

Els viatges en Rodalies augmenten un 5% a Sabadell

L'estació que acull més passatgers és la de Sabadell Nord, amb 11.702 usuaris el 2018

Un tren de Rodalies a l'estació de Sabadell Centre / VICTÒRIA ROVIRA

Els usuaris de Rodalies han augmentat un 5,2% a les estacions de Sabadell respecte l’any 2016; i un 11,2% en el conjunt de les línies de rodalia de Barcelona, segons dades de Renfe. La mitjana total de viatgers en un dia laboral a la ciutat va ser de 28.687 aquest passat 2018. 1.424 passatgers més que dos anys enrere. Al servei de rodalia de Barcelona, en el qual estan incloses les línies que passen per Sabadell, el nombre de passatgers diaris ha arribat a 410.984.

Amb aquests resultats, Rodalies de Catalunya, servei operat per Renfe, torna a situarse en xifres pre-crisi. Des de l’any 2006, amb 411.400 passatgers diaris, les línies de la rodalia de Barcelona no havien sobrepassat el llindar dels 400.000 usuaris. Les sis línies de rodalia de Barcelona (inclosa l’R4) aglutinen prop del 92% dels usuaris del servei a Catalunya, que en total transporta uns 449.316 viatgers al dia.


Tot i que el balanç a Sabadell en nombre d’usuaris és positiu per a Rodalies, no totes les estacions que té a la ciutat han crescut en usuaris. Concretament, l’estació de Sabadell Centre ha perdut un 12,6% dels passatgers, mentre que Sabadell Sud i Nord han crescut un 16,5% i un 21,1%, respectivament. Si l’any 2016 l’estació més cèntrica de la ciutat aplegava la major part dels usuaris de Rodalies a Sabadell (12.498), el passat any 2018 va passar a ser la segona opció dels viatgers amb 10.2024 validacions.

El factor intercanviador

Bona part dels usuaris que han deixat de passar per Sabadell Centre s’han traslladat a l’estació de Sabadell Nord, que el passat any 2018 va ser la parada més concorreguda de Renfe a la ciutat. En concret, van desfilar per l’estació un total d’11.702 viatgers. El 2016 ho van fer 9.663. Aquest canvi d’hàbits dels usuaris podria deure’s, principalment, a dues raons. En primer lloc, al fet que entre el juliol del 2017 i el març del 2018, l’estació de Sabadell Centre va romandre tancada per obres de millora. Es van invertir 2,3 milions d’euros per millorar l’accessibilitat a les andanes, amb noves escales mecàniques i ascensors. Durant aquest temps, els trens no van parar a l’estació.

En segon lloc, l’estació de Sabadell Nord ha guanyat molta popularitat entre els usuaris gràcies a la connexió entre els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i Rodalies. El perllongament de la línia S2 dels FGC va permetre unir els dos serveis de tren, amb la inauguració de la parada de Sabadell nord el juliol 2017. Des de llavors, molts usuaris van deixar de baixar a Sabadell Centre per prendre els Ferrocarrils a Plaça Major, i van començar a fer-ho a la nova estació. Aquest canvi d’hàbits fa presuposar que un sistema de ParkAndRide a Plaça Espanya, o intercambiadors amb taxi i bus, podrien funcionar molt bé.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top