ARNAU BONADA

Efecte crida (amb ‘c’ minúscula)

[Per Arnau Bonada, economista i president de la Xarxa Onion]

A aquell qui desconegui el que significa l’efecte crida, el convido a passejar una tarda pel Passeig Joan de Borbó de Barcelona. Bé, potser el verb passejar és excessivament generós per descriure l’experiència. Més acurat fora dir que un malda per avançar enmig de rengleres de sabates esportives, bosses de mà, samarretes de futbol i souvenirs multicolors metòdicament disposats pels top manta. Més enllà d’altres consideracions ètiques o socials sobre el fenomen, el que vull posar de relleu és que el missatge de permissivitat política vers aquesta activitat econòmica informal n’ha provocat un augment exponencial. És un fet incontestable.

Em pregunto per què no pot existir també un efecte crida en l’àmbit de l’economia reglada. Aquests darrers anys, Sabadell ha adquirit la imatge de ser una ciutat antipàtica cap a la iniciativa privada. Un dels principals reptes que afronta l’alcaldessa, Marta Farrés, és revertir, com sigui, aquesta sensació. I és precisament en aquest context que crec que cal emmarcar les seves declaracions sobre Amazon. No es podia iniciar el mandat amb un atac frontal contra una empresa privada, per molt que es tracti del controvertit gegant tecnològic. Crec que l’Ajuntament vol enviar un missatge clar al sector empresarial: veniu i invertiu.

La meva valoració sobre aquest gir de timó no pot ser sinó positiva, tal com vaig tenir ocasió de transmetre-li a la mateixa alcaldessa durant el sopar d’estiu de la Xarxa Onion. També vaig escoltar amb entusiasme els eixos principals del projecte Sabadell 2030. La música, de moment, sona molt bé. Ara toca esperar la lletra, és a dir, conèixer quines mesures concretes es volen dur a terme i quins seran els calendaris d’implementació.

Un entorn favorable i polítiques encertades podrien, per què no, provocar un efecte crida i que emprenedors d’arreu i grans capitals visualitzessin Sabadell com un bon lloc on establir-se. Els empresaris conversen molt entre ells, i el boca-orella circula tan ràpidament com el diner. Al sopar Onion, un empresari va explicar que fa quatre anys que intenta crear un centre formatiu per a programadors a Sabadell però que no se’n surt amb la burocràcia local. Si som capaços d’esmenar aquestes situacions, els empresaris començaran a parlar millor de la nostra ciutat. I, amb sort, podem aconseguir un efecte crida (amb c minúscula).

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top