
ARA A PORTADA
-
-
Publicades les notes de tall 2025 per a la universitat: quines són les més altes? Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
Núria Aymerich, nova responsable del Comissionat Especial per a la Competitivitat Industrial i de la Pime Redacció
-
Reunions i "interès", però "sense diners" per posar llum al refugi del Pau Vila Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
El bloc ocupat Guillem Agulló, a l'espera de judici: "No sabem on anirem després" Aleix Pujadas Carreras
Una desena de famílies gaudeixen d'un dia rural a la Masia de Can Deu
Els visitants han reviscut els costums i tradicions rurals del segle XV

- El temps: sol estiuenc sense xafogor
Publicat el 28 de juliol de 2019 a les 16:30
Actualitzat el 29 de juliol de 2019 a les 14:25
Com cada diumenge, la Masia de Can Deu ha aplegat desenes de famílies encuriosides per un dels espais més emblemàtics i històrics de la ciutat. La masia, construïda originalment de pedra i fusta, data del 1460 amb la família Sallent. Generació rere generació, l'espai ha passat per diferents famílies fruit d'herències o casaments. Malgrat tot, aquesta ha acabat amb el nom de només una de les famílies que han passat per la masia, la família Deu.
Vestits amb barrets de palla al més put estil pagès, els assistents s'han endinsat en la masia per tal de conèixer de primera mà tots els seus racons. La primera parada ha estat al rebedor on els més petits han tingut l'oportunitat d'utilitzar un autèntic espanta mosques situat al sostre. La visita continuava a la cuina. Asseguts a taula, han escoltat què cuinaven a l'època. Res de pizza ni macarrons; més aviat sopa de verdura de l'hort i, com a molt, un petit tall de carn. "Què feien per fer passar el temps?", pregunta un d'ells. Sense mòbil, internet o videojocs les opcions eren bastant reduïdes. Mentre la mare cuinaven, els nens i nenes jugaven a les cartes o als daus amb els seus germans i germanes. Això és, de fet, un altre tret característic de l'època, ja que les famílies podien arribar a tenir fins a 11 o 12 fills.
[caption id="attachment_105903" align="aligncenter" width="900"]
Un dormitori de la masia / ÓSCAR ESPINOSA[/caption]
Un cop a dalt, els visitants han entrat al menjador i a les cambres on dormien els pagesos. Allà, un parell de nens i nenes han portat a terme una petita obra de teatre per entendre millor com es relacionaven els joves a l'època. "Els amos de la masia no volien que el seu fill es casés amb una pagesa qualsevol, de fet, havia de ser una pubilla.", assegura el guia. Les herències doncs, succeïen entre famílies adinerades.
La visita dins de la masia ha acabat al dormitori i a l'habitació del bisbe. Allà, s'han revelat alguns detalls que han sorprès a tothom. Per exemple, que els pagesos es dutxaven al mateix dormitori o bé, que dormien lleugerament asseguts al llit. Amb tot això, les famílies han acabat de gaudir d'un dia a l'entorn rural sabadellenc i coneixent una mica més la història de la Masia de Can Deu.

Notícies recomenades
-
Sabadell Atropellen una dona a la carretera de Barcelona
-
Sabadell Una vida de rebel·lia i de militància pel socialisme: Celestino Sánchez Ramos
-
Sabadell La desescalada digital a l'educació, vista amb bons ulls: “El sistema ha volgut imitar la societat sense estar preparat”
-
Sabadell “Em sento escoltada... i ara tinc ganes de viure!”
-
Sabadell La primera residència pública de Sabadell serà llar per a cent persones
-
Sabadell Milloren el Portal Sud per evitar que s'hi acumuli aigua en dies de fortes pluges