Ciutat

Una desena de famílies gaudeixen d’un dia rural a la Masia de Can Deu

Els visitants han reviscut els costums i tradicions rurals del segle XV

Nens i nenes utilitzant l'espanta mosques del rebedor / ÓSCAR ESPINOSA

Com cada diumenge, la Masia de Can Deu ha aplegat desenes de famílies encuriosides per un dels espais més emblemàtics i històrics de la ciutat. La masia, construïda originalment de pedra i fusta, data del 1460 amb la família Sallent. Generació rere generació, l’espai ha passat per diferents famílies fruit d’herències o casaments. Malgrat tot, aquesta ha acabat amb el nom de només una de les famílies que han passat per la masia, la família Deu.

Vestits amb barrets de palla al més put estil pagès, els assistents s’han endinsat en la masia per tal de conèixer de primera mà tots els seus racons. La primera parada ha estat al rebedor on els més petits han tingut l’oportunitat d’utilitzar un autèntic espanta mosques situat al sostre. La visita continuava a la cuina. Asseguts a taula, han escoltat què cuinaven a l’època. Res de pizza ni macarrons; més aviat sopa de verdura de l’hort i, com a molt, un petit tall de carn. “Què feien per fer passar el temps?”, pregunta un d’ells. Sense mòbil, internet o videojocs les opcions eren bastant reduïdes. Mentre la mare cuinaven, els nens i nenes jugaven a les cartes o als daus amb els seus germans i germanes. Això és, de fet, un altre tret característic de l’època, ja que les famílies podien arribar a tenir fins a 11 o 12 fills.

Un dormitori de la masia / ÓSCAR ESPINOSA

Un cop a dalt, els visitants han entrat al menjador i a les cambres on dormien els pagesos. Allà, un parell de nens i nenes han portat a terme una petita obra de teatre per entendre millor com es relacionaven els joves a l’època. “Els amos de la masia no volien que el seu fill es casés amb una pagesa qualsevol, de fet, havia de ser una pubilla.”, assegura el guia. Les herències doncs, succeïen entre famílies adinerades.

La visita dins de la masia ha acabat al dormitori i a l’habitació del bisbe. Allà, s’han revelat alguns detalls que han sorprès a tothom. Per exemple, que els pagesos es dutxaven al mateix dormitori o bé, que dormien lleugerament asseguts al llit. Amb tot això, les famílies han acabat de gaudir d’un dia a l’entorn rural sabadellenc i coneixent una mica més la història de la Masia de Can Deu.

Comentaris
To Top