Publicitat
Ciutat

131 casos, en mans de la síndica

La Síndica de Greuges de Sabadell, Eva Abellan, fa balanç del primer semestre del 2019

Eva Abellan a una fotografia d'arxiu al centre de Sabadell / Lluís Franco

131 expedients oberts, 80 tancats. Durant aquest primer semestre del 2019, la síndica municipal de greuges de Sabadell, Eva Abellan, encarregada de vetllar per la bona governança de l’administració de la ciutat, ja ha rebut 43 reclamacions més que les registrades durant el mateix període del 2018, tot i que aquest any només se n’han pogut tancar quatre més respecte a l’any passat.

Els temes que la síndica– una figura també coneguda com a defensora del ciutadà– admet a tràmit són molt diversos, però l’àrea temàtica col·lectius vulnerables i entitats agrupa la gran majoria de protestes i reclamacions generades. En concret, la reclamació protagonista d’aquest període han estat els problemes amb els centres educatius, amb reclamacions que han anat des dels barracons a l’escola Virolet i l’institut Can Llong, o les queixes sobre les preinscripcions a l’escola La Trama, fins a la manca de places als diferents cicles formatius per a la nova fornada d’estudiants nascuts l’any 2003.

Dins d’aquesta mateixa secció, Abellan també ha obert una desena d’expedients respecte a irregularitats en matèria d’habitatge, unes denúncies repartides en tres qüestions: el conflicte pels edificis amb suposats danys estructurals dels Merinals, els desnonaments, i “l’escàs” habitatge d’emergència social, el sensellarisme i “les màfies” que hi ha darrere l’ocupació d’alguns pisos.

Per districtes

Sobta comprovar que el districte que emet més reclamacions a aquesta entitat municipal és el primer, Centre-Sant Oleguer, tenint en compte que l’últim informe de tendència social de Sabadell indicava que precisament aquest districte tenia el menor índex de vulnerabilitat social. La síndica ho atribueix al fet que hi ha una major implicació perquè els veïns de la zona “coneixen millor” l’existència de la seva figura.

Durant els primers sis mesos de l’any, Abellan va obrir 49 expedients a veïns del districte 1, seguit del districte 5 (Gràcia-Can Feu) on en va sumar fins a 20.

La tendència general ha estat el creixement del nombre de reclamacions durant aquest primer semestre a tots els districtes, amb una diferència significativa respecte als casos treballats durant el 2018 (que en van ser 86). Només al districte tercer, conformat per Ca n’Oriac, Torreguitart, la Planada, Can Deu i Sant Julià, els casos oberts han disminuït en comparació amb l’any anterior.

Una resposta “lenta”

Una cosa és la quantitat d’expedients que Abellan assumeix, i una altra és el nombre de recomanacions que fa, és a dir, les peticions que envia a l’ens local respecte als temes denunciats. I una altra, encara més diferent, són les respostes que finalment rep: aquest any la defensora del ciutadà ha enviat fins a 46 recomanacions a l’Ajuntament i, de moment, només ha rebut una resposta. En realitat n’ha rebut 23, però 22 estaven pendents d’anys anteriors.

“I ja puc estar contenta: el juliol passat a hores d’ara només tenia vuit respostes”, explica. En aquest sentit, encara està en espera de 137 peticions emeses des del 2016, fet que demostra un cop més la lentitud burocràtica de l’administració pública.

Pel que fa al sentit de la resposta, el balanç d’aquest període ha estat positiu: de les 23 sol·licituds contestades, el 65,2% (15 recomanacions) han estat acceptades i només el 34,8% (8 recomanacions), rebutjades.

Les queixes

  • Escolarització. Poca previsió de places i barracons: El baby boom del 2003 es troba de cara amb la poca previsió de places per als alumnes que ara acaben quart d’ESO i han de forjar-se un futur laboral. Els afectats s’han trobat amb dificultats per accedir especialment als cicles formatius, “fins i tot els concertats”, explica la síndica, motiu pel qual uns han entrat a una llista d’espera i d’altres han emigrat a altres ciutats. També els barracons de l’institut Can Llong i l’escola Virolet han generat queixes sobre els centres educatius. I també la situació a l’escola La Trama ha aixecat les crítiques de les 29 famílies amb infants escolaritzats al centre que tenen fills que haurien d’entrar a P3, però només es preveuen 25 places.
  • Pobresa energètica. Es continuen pagant factures: Les denúncies relacionades amb la pobresa energètica ocupen la tercera posició en les queixes de l’àrea de Col·lectius vulnerables i entitats. Segons apunta Eva Abellan, els Serveis Socials dependents de l’Ajuntament de Sabadell van assegurar a les persones que s’acollien a la llei 24/2015, la llei de pobresa energètica, que no haurien de pagar les factures que deixaven pendents un cop s’acollissin a aquest dret. Això, però, no ha estat així i “nombroses famílies” han rebut notificacions i “amenaces” en què se’ls reclama “una quantitat de diners que no tenen”.
  • Merinals i habitatge d’emergència escàs: La síndica de greuges està seguint de prop el conflicte al barri dels Merinals des del principi i, especialment, el debat amb la revisió dels habitatges amb suposats danys estructurals que hauria de suposar, si es demostra, l’enderrocament dels blocs. Però els expedients oberts d’habitatge responen principalment als “constants” casos de desnonaments i “la poca disponibilitat” d’habitatge d’emergència social.  D’altra banda, també es mostra preocupada pel fenomen del sensellarisme. Actualment hi ha comptabilitzades 11 persones sense llar i 140 persones vivint en infrahabitatge. “Arribarà l’hivern i no tindrem recursos”, diu.
  • Renda Garantida. Una prestació “poc garantida”: “És un problema molt greu, aquesta prestació està molt mal dissenyada i a la pràctica s’estan denegant pràcticament totes”, explica Eva Abellan. La síndica apunta que “no és una prestació, sinó un dret que no s’està acabant de respectar”. En concret, durant aquests sis primers mesos de l’any ha obert tres expedients que tracten el problema i que la síndica ha admès a tràmit perquè considera que “s’estan denegant sistemàticament” sense sentit.
  • Contaminació Incentivar el reciclatge: La neteja viària, la contaminació acústica, l’ús excessiu del cotxe i vehicles de motor, l’incivisme i, especialment, la manca d’ús del servei de recollida de mobles ha despertat l’interès de la defensora del ciutadà. Sumen 2 les admeses a tràmit per la síndica de greuges, i té oberta –encara en estudi– una actuació d’ofici per revertir la situació. La síndica centra el seu estudi a fomentar el reciclatge mitjançant incentius fiscals i evitar els abocaments voluminosos a ple carrer.
  • Llicències. Llargs terminis d’adjudicació: Les queixes per la lentitud de les llicències per a l’execució d’obres ha estat un dels temes estrella que ha tractat la síndica, i sis d’elles les ha admès a tràmit. La burocràcia i els llargs terminis d’adjudicació d’obres ha estat una de les reclamacions principals i, segons la síndica “hi ha hagut obres que han arribat a trigar fins a un any i dos mesos”. Tot i això, considera que ara s’estan reduint els terminis i s’està millorant en aquest sentit, però les queixes continuen sobre la taula.
  •  Multes per duplicat: Les irregularitats a l’hora de multar (o més aviat les discrepàncies sobre la justificació de la multa) també són el pa de cada dia de la figura de la síndica. En concret, ha expedientat sis casos diversos vinculats a les multes de trànsit. “Hi ha un cas flagrant, que finalment l’administració ha acceptat, on s’havia duplicat una multa per un mateix fet”. Les multes per zona blava, d’altra banda, han d’estar ratificades i s’han de demostrar amb proves documentals (principalment fotografies).
Publicitat
Comentaris
To Top