Diners

L’arnès que humanitza la contenció de pacients

Equip creador de Safety Hug, al Taulí
Una part de l’equip creador del ‘Safety hug’ / CEDIDA (Taulí)

– Xavier Oliva Pareja –

Javier Pérez és infermer d’urgències del Parc Taulí des de fa 16 anys i és l’inventor del Safety hug, un dels 15 projectes que participaran en la nova edició de The Collider, un programa d’acceleració d’empreses que impulsa el Mobile World Capital de Barcelona.

El Safety hug (abraçada de seguretat) és un arnès toràcic amb sensors que dona dades objectives al personal clínic per poder decidir quin és el moment adequat per alliberar el pacient contingut. La idea va sorgir de la seva experiència amb aquest tipus de situacions, ja que ara és el mateix personal sanitari qui decideix quan s’han de treure les subjeccions, segons les seves pròpies percepcions.

Actualment, el producte és un prototip que entrarà en fase d’assaig clínic l’any 2020, tot i que l’equip de vuit persones que l’està desenvolupant –format per personal sanitari de l’Hospital Parc Taulí i membres del centre tecnològic Eurecat– ja l’ha provat amb resultats molt positius, segons explica Pérez.

Les contencions mecàniques s’utilitzen normalment en situacions d’agitació del pacient, i els casos més habituals es donen en pacients psiquiàtrics o amb intoxicació per alcohol i drogues. “El nostre objectiu és eliminar la subjectivitat en la presa de decisions, ja que aquest element fa que la contenció s’allargui moltes vegades innecessàriament i, a vegades, produeix uns efectes adversos a la persona, a la família i fins i tot als sanitaris”, explica Pérez.

Entre aquests efectes adversos es poden produir ferides a diferents parts del cos, o fins i tot, en alguns casos extrems, aturades cardíaques per l’agitació que es provoca fins que no fa efecte el fàrmac tranquil·litzador, que sempre se subministra en aquests casos. “Els malalts s’enfaden i es queixen perquè quan els ha passat el brot resten en contenció, i aquesta conducta pot ser vista pel sanitari com una reactivació de l’episodi”, assegura l’inventor de l’arnès.

Per aconseguir-ho, el Safety hug donarà uns paràmetres a través d’uns sensors que permetran analitzar el nivell d’agitació del pacient. La persona també estarà controlada pel personal clínic en tot moment. “Amb els sensors podem donar objectivitat al procés i d’aquesta manera retirar les contencions al més aviat possible”, defensa Pérez.

L’objectiu final, segons explica l’infermer del Taulí, és “humanitzar” el tracte al pacient i també sensibilitzar el personal clínic del Taulí.

‘The Collider’

The Collider posa en contacte els emprenedors amb investigadors per poder llençar el producte al mercat. “És un projecte molt interessant perquè et proposa un equip emprenedor que lidera el projecte i també s’inverteixen 50.000 euros en la futura empresa”, explica Eduard Soler, responsable del projecte des de l’hospital. En els pròxims mesos presentaran l’equip emprenedor que impulsarà el projecte als seus creadors i llavors hauran de decidir si els interessa o no.

Aquesta serà la tercera edició de The Collider. En l’última es va aconseguir llençar 3 noves start-ups al mercat. I des de l’Hospital Parc Taulí destaquen que el 30% s’acaben convertint en empreses; en aquest cas, una empresa que sortiria de l’hospital. Fins ara, només hi participaven un total de 10 projectes, però la Generalitat ha fet una inversió de 240.000 euros, que permetrà elevar fins a 15 els equips que hi participaran. Aquests equips se centraran en la gestió intel·ligent de les dades en àmbits com la salut i la mobilitat.

Comentaris
To Top