Ciutat

“Si la mires de cara, la mort no fa por”

La coordinadora de l’entitat, al centre de la ciutat / ÓSCAR ESPINOSA

L’eutanàsia, el “desconeixement” dels drets sanitaris d’una persona i el tabú de la mort van ser els incentius de la creació de l’associació Dret a Morir Dignament (DMD) a Sabadell, de la qual Maria Benítez és la coordinadora. Ara han inaugurat una exposició divulgativa al Parc Taulí que dona a conèixer l’entitat i parla de la importància de morir dignament.

Tot just fa un any que l’entitat funciona a Sabadell. Quin és el balanç?

A poc a poc expliquem el nostre missatge, però la mort és un tema que no agrada i costa que la gent s’hi interessi. Tot i ser el primer any a la ciutat, l’associació està avalada per una llarga trajectòria que va començar a Madrid l’any 1984 i després va arribar a Catalunya. Vaig estar sis anys de presidenta de l’associació de Catalunya fins que vam decidir inaugurar-la a Sabadell. I tot i que la quantitat d’associats no és ni de bon tros la mateixa que a Barcelona, anem per bon camí.

Com podeu actuar des de l’associació?

Assessorem qualsevol ciutadà sobre els drets que té una persona malalta. Legalment, podem rebutjar certs tractaments, dir fins i tot que no ens alimentin, i això la població no ho sap. També donem informació sobre el document de voluntats anticipades, conegut popularment com el testament vital. De fet, a Espanya s’hi pot morir molt bé, però hi ha molt desconeixement de les lleis i els drets. A més d’assessorar, des de l’entitat també lluitem per canviar les normatives.

Eutanàsia sí, eutanàsia no. En quin punt està el debat?

La mort sempre s’ha tractat com un tabú i, si la mires de cara, deixa de fer por. Quan es pateix una malaltia crònica sense cura la persona afectada ha de poder escollir el moment per morir de forma digna. Fa uns mesos que van detenir un home al qual es va imputar per ajudar la seva dona a morir, que patia esclerosi múltiple. Això no hauria de passar mai.

Què esperen de DMD els seus socis?

La majoria arriba a DMD quan té el problema molt a prop, tot i que un percentatge més petit arriba des d’un principi perquè té clar que vol decidir sobre la seva mort i conèixer bé els seus drets.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top