Ciutat

Els veïns de Covadonga, indignats amb les obres del passeig de la Revolució

Un dels bancs del passeig acabat de cimentar / CEDIDA

Els veïns del passeig de la Revolució, al barri de Covadonga, estan indignats amb l’actuació que l’Ajuntament ha fet sobre els bancs d’aquest passeig històric. Aquests elements del mobiliari urbà daten del 1868 i són el signe més característic d’aquest popular indret.

Els veïns havien acordat amb l’equip de govern anterior que es respectaria la fisonomia actual d’aquests bancs. Xavi Moreno, un dels veïns del passeig, ha explicat que després del canvi de govern municipal “ens va venir a veure Marta Morell acompanyada de la regidora Lourdes Ciuró i els vam explicar la importància de restaurar els bancs per poder conservar l’estil original del passeig i ens van assegurar que així seria”. Moreno diu que “el que s’ha fet és un autèntic bunyol, és molt greu”.

El president de l’associació de veïns, Josep Lluís Fernández, ha visitat les obres aquest matí i ha expressat la seva indignació davant les actuacions que s’hi estan fent. “A més dels bancs, veig que estan fent una tala d’arbres i plantes indiscriminada, s’ho estan carregant tot”, ha explicat.

Per la seva banda, Lourdes Ciuró ha fet un tuit per mostrar el seu desacord i sorpresa per aquesta actuació desafortunada. Un tuit que ja ha tingut resposta del regidor d’Espai Públic, Jesús Rodríguez, que dona la raó al comentari de la regidora i anuncia l’aturada de les actuacions que s’estan fent en aquests elements del mobiliari del passeig fins que es pugui tornar a la rehabilitació original.

Sorpresa matinera

A primera hora del matí, un dels veïns del passeig s’ha adonat que ja s’havia actuat a cinc bancs del passeig i ha avisat tot seguit la resta de veïns, que han anat a notificar els fets a la regidoria de districte. Allà -segons Xavi Moreno- els han atès molt correctament, “i ens han donat la raó i ens han assegurat que passaran nota a la regidoria corresponent”, explica.

Tanmateix, per als veïns el mal ja està fet, perquè l’actuació del matí ha consistit en una cimentada, una operació que contradiu les tècniques adequades per recuperar construccions amb una determinada antiguitat.

Els bancs originals / CEDIDA

La remodelació del passeig de la Revolució ha estat un llarg procés de converses entre l’associació de veïns de Covadonga i l’Ajuntament. El maig del 2018, l’aleshores regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, va anunciar que abans d’acabar l’any començarien les obres per remodelar i museïtzar aquest passeig. Les obres estaven valorades en 130.000 euros i incloïen la instal·lació d’un circuit històric amb plaques explicatives i la recuperació de la vegetació de la zona. Finalment, el projecte es va anar endarrerint.

A principis de juliol d’aquest any, el primer tinent d’alcalde, Pol Gibert, va confirmar que les obres es posarien finalment en marxa la primera setmana de juliol, després que l’empresa encarregada de les obres ajornés l’inici dels treballs per un problema relacionat amb els permisos en temes de seguretat.

Un passeig amb història

El passeig de la Revolució va ser fruit de les multes imposades als detinguts arran de la revolta progressista durant els fets d’agost del 1868. L’aleshores alcalde, Feliu Vilarrúbias, va voler destinar els diners de les multes a construir un passeig que portés el nom d’Isabel II, però finalment es va imposar la voluntat popular i es va acabar coneixent com a passeig de la Revolució, en record a aquells que havien mostrat el seu desacord amb la monarquia.

Comentaris
To Top