Ciutat

El primer estiu amb ‘dret a desconnectar’ del mòbil

Aquest és el primer estiu que posem a prova “el dret a la desconnexió”

Adolescent amb el mòbil / ÓSCAR ESPINOSA

A mitjans d’agost molts de nosaltres comencem les vacances i aprofitem el temps per gaudir de la platja o de noves rutes de senderisme, o bé per viatjar el més lluny possible de casa. Però segur que durant aquests merescuts dies de ‘relax’ heu sentit una necessitat de ‘tornar a connectar’ a través del mòbil. No esteu sols, de fet, aquesta és una de les grans batalles en les quals està immersa la societat actual: intentar desconnectar del mòbil durant les vacances.

És el primer estiu en el qual tastem allò que anomenen ‘dret a la desconnexió’. Arreu d’Europa ja es va establir una normativa que dibuixava el límit entre el temps dedicat al descans i a la feina. Espanya també s’hi sumava al canvi incloent un reglament semblant a la Llei Orgànica 3/2018 de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. Així doncs, les vacances han arribat i amb elles, la prova pilot d’aquest reglament. La llei és clara però tal com apunta l’expert en ciències de la informació Ferran Lalueza, “som animals d’hàbits” i costarà respectar els límits tant per les empreses com pels treballadors.

La feina és, sens dubte, el principal factor que causa aquesta incapacitat de desconnexió. Un correu nou, demanar un contacte o una trucada són només algunes de les interaccions amb la feina que es poden donar durant les vacances. Accions aparentment simples però que requereixen tornar mentalment a la feina. Lalueza relaciona aquestes interaccions amb la cultura de la immediatesa. “Vivim en una societat en la qual volem les coses al moment, aplicacions com el WhatsApp alimenta aquesta cultura”, assegura. Encara que es tracti d’una acció breu, no és “ni recomanable” ni “sa” que el treballador hagi d’estar pendent de tant en tant de la feina.

LA JOVENTUT DIGITAL

I què passa amb els joves? En qualsevol debat sobre dependència digital no pot faltar la seva presència, que a vegades, pot venir d’estigma. Així ho assegura la psicòloga Silvia Sumell tot destacant que no podem oblidar el fet que els joves “ja han nascut immersos en el món de l’internet i les xarxes socials. Per tant, respecte als adults, els joves podrien saber lidiar una mica més amb el moment d’esbarjo i els de connexió contra tot pronòstic. A més, el mòbil no sempre significa xarxes socials o feina. Sumell apunta que també té una relació directa amb l’entreteniment, ja que es poden veure pel·lícules, series, jugar a jocs i una infinitat d’activitats més.

No obstant això, les vacances estan per aprofitar-les i en això, tothom està d’acord. Per aconseguir-ho (si encara som a temps), Sumell recomana baixar de forma progressiva el temps que passem amb el mòbil al llarg dels dies de vacances i aprofitar per fer aquelles coses les quals “mai tenim temps a fer” però que ens aporten satisfacció. Ara només cal portar-ho a terme.

I tu, desconnectes durant les vacances?

Comentaris
To Top