Vallès

Santa Perpètua vol el CUAP del Baix Vallès

El CAP La Florida / Santa Perpètua

El CatSalut va informar fa uns mesos de la seva intenció d’obrir un Centre d’Urgències d’Atenció Primària a la zona del Baix Vallès. El projecte està previst dins del Pla Estratègic del Vallès Oriental, el Pla d’Inversions del CatSalut i el Pla Nacional d’Urgències de Catalunya. D’ençà que es va conèixer la notícia, diferents municipis com Mollet o Santa Perpètua s’han ofert com a candidats per rebre el centre.

Tot i això, des del departament de Salut encara no hi ha una decisió ferma respecte a la futura ubicació del CUAP. “El CatSalut i el departament estan treballant el Pla Director d’Urgències del Baix Vallès que preveu l’ampliació de les urgències de l’Hospital de Mollet i la creació del nou CUAP. La decisió de la ubicació es prendrà en els pròxims mesos”, expliquen fonts del departament de Salut. En el cas de Mollet, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès va presentar una moció a l’Ajuntament perquè cedís terrenys per a la construcció d’aquest nou centre.

Pel que fa a Santa Perpètua, a petició de la Federació d’Associacions de Barris (FAB), l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una proposició que sol·licita a la Generalitat la instal·lació del CUAP al CAP La Florida. Així, des de la FAB es va iniciar una recollida de signatures el mes d’abril passat en què també hi col·labora el consistori. “Amb aquesta recollida volem justificar i defensar que aquest servei és necessari per a Santa Perpètua”, explica Isabel Garcia, alcaldessa del municipi.

“Tenim les instal·lacions”

Un dels punts que defensen des del consistori perpetuenc és que ja tenen unes instal·lacions per al CUAP. “Al CAP La Florida encara hi ha espai lliure, i té capacitat per absorbir-lo. Per tant, només s’hauria d’assignar el servei i es podria posar en marxa de forma immediata”, defensa Garcia. Des de la FAB també coincideixen amb aquest argument. “Si s’instal·la al CAP La Florida, no caldria gaire inversió”, assegura Torcuato Matilla, membre de la FAB.

Un segon argument seria la xifra d’habitants del municipi i la cobertura a d’altres del voltant. “Santa Perpètua és més gran que la Llagosta, i també donem cobertura a altres municipis com Palau i Polinyà, per això creiem que hauríem de tenir el servei 24 hores”, assegura l’alcaldessa.

D’una altra banda, des de Santa Perpètua també defensen que el CUAP ajudaria a no saturar les urgències de l’hospital de Mollet. “Sempre que vas a l’hospital hi ha un col·lapse important i pots estar-hi fins a 6 hores”, assegura Matilla. En aquest sentit, Garcia creu que això entraria dins dels plans del departament de Salut. “La pretensió que té el departament és que no tothom hagi de passar per l’hospital, i així evitar els col·lapses. Per tant, si tens les 24 hores d’urgències al teu ambulatori, moltes patologies es podran resoldre allà sense passar per l’hospital”, argumenta l’alcaldessa.

Des de l’any 2011

Santa Perpètua va ser un dels municipis que va perdre les urgències nocturnes a causa de la reorganització que va impulsar la Generalitat en plena època de retallades. El departament de Salut va justificar el tancament per “la baixa utilització”. Actualment, els veïns s’han de desplaçar cap a l’hospital de Mollet o al CAP de la Llagosta per rebre atenció nocturna. “Això és un problema per a la gent gran, sobretot si no tenen transport”, assegura Matilla.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top