Ciutat

El primer ‘escape room’ al Vallès per a persones sordes

Ricard Infante a dins d'un dels seus escape rooms / Óscar Espinosa

La sala Escapem Room Escape Sabadell ha adaptat, per primera vegada al Vallès, el seu joc La sospecha de forma inclusiva per a persones amb discapacitat auditiva. El local, ubicat al carrer Casp, consta d’un altre joc anomenat Bajo Cero que adaptaran si l’acollida del primer té èxit.

La sospecha compta amb subtítols als vídeos d’introducció a la temàtica i traducció al llenguatge de signes. A més, els discapacitats auditius reben un aparell per quan necessiten ajuda. “Normalment, avisem amb el walkie-talkie, però en aquest cas, amb la vibració de l’aparell saben que han de mirar la pantalla de pistes. És com un timbre”, assenyala Ricard Infante, el creador del joc. Durant els jocs grupals, els participants estan acompanyats per un intèrpret per tal que la persona que dona les pistes es pugui comunicar amb els jugadors.

Va ser l’empresa BinomILS –que es dedica a l’accessibilitat auditiva– qui van animar Infante. “Hi ha moltes sales d’escapes room a Catalunya i quasi cap compta amb accessibilitat inclusiva”, indica. El creador destaca que el preu de l’adaptació de bell nou les instal·lacions no és “exageradament car”.

Convertir-se en un investigador

La sospecha és un joc en què el participant es converteix en un investigador. Des de l’adaptació del local, hi han acudit sis grups de discapacitats auditius. “Les persones amb discapacitat auditiva no estan acostumades a tenir espais d’oci”, justifica. També hi han jugat persones cegues. “Hi ha persones que els diverteix, però d’altres que no en surten satisfetes. Depèn de si hi estan acostumades o no”, destaca el creador de l’escape room. Infante explica que és més usual que ells es traslladin a realitzar jocs en els seus centres.

En tot cas, l’equip d’Escapem Room Escape Sabadell està construint nous escapes rooms arreu de Catalunya adaptats pel que fa a l’accessibilitat funcional i auditiva.

Comentaris
To Top