Publicitat
Ciutat

El Museu Aeronàutic de Catalunya s’enlaira per Festa Major

L’Aeroport de Sabadell acollirà una col·lecció de la història catalana de l’aire a partir del pròxim 8 de setembre

Alguns avions ja preparats per exposar al nou museu de l'aeroport / CEDIDA (CONRAD MIQUEL ANTICH)

Sabadell retrà un homenatge a l’aviació catalana a partir del 8 de setembre. Coincidint amb la celebració de la Festa Major, es posarà en marxa el nou Museu Aeronàutic de Catalunya, una col·lecció que recull la història de l’aire del territori. El complex museístic, una iniciativa de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya, se situarà en un hangar del nord de l’aeroport de Sabadell i acollirà nou avions encara capacitats per volar i desenes d’estàtics més. El complex estarà obert al públic (això sí, de moment amb cita prèvia).

“Reivindicació històrica”

“Hem triat Sabadell perquè era un lloc idoni: té l’Aeroclub i és l’únic aeroport no comercial de l’àrea de Barcelona”, exposa el president de la fundació, Daniel Ventura, que també exerceix de vicepresident de l’Aeroclub. Els motius són pràctics però també hi ha una “reivindicació històrica”, assenyalen els organitzadors.

Sabadell i Catalunya en el seu conjunt van tenir un paper clau en la història aeronàutica del segle passat: la ciutat va ser una de les bases aèries republicanes durant la Guerra Civil –com il·lustra el model soviètic Polikàrpov I-153, que s’exhibirà al museu– i el territori català va ser, a principis del segle XX, seu de les principals empreses aeronàutiques d’Europa. “Es recorda molt el tèxtil però també érem referència en aquest àmbit, fins que Franco es va emportar la indústria a altres punts d’Espanya”, explica Ventura. El Bücker Bü 131 –un avió alemany dels anys 30– n’és un testimoni: el seu motor va ser construït a Barcelona.

Publicitat

Un aeroport que vol créixer

Més enllà del museu, el govern Farrés manté la intenció de potenciar l’aeroport de la ciutat amb la creació d’un clúster aeronàutic que serveixi per potenciar el caràcter formatiu de l’aeronàutica sabadellenca, una intenció que ara –amb l’espai museístic– veu més a prop: “L’arribada del museu a l’aeroport reforça la idea que Sabadell sigui un pol de referència a Catalunya”, exposa al D.S. el primer tinent d’alcaldessa i regidor de Sabadell 2030, Pol Gibert.

Considera que el centre museístic “complementa” l’aeroport: “Serveis, formació i ara un vessant cultural”. En aquest sentit, creu que el parc museístic servirà perquè els estudiants d’aeronàutica puguin conèixer la mecànica a través de la història, una idea a la qual Ventura dona suport: “És l’hora de potenciar l’aeroport i explorar noves possibilitats”.

L’hangar que a partir d’aquest setembre acollirà el nou centre museístic de Sabadell / CEDIDA (CONRAD MIQUEL ANTICH)

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top