Ciutat

La matriculació escolar creix aquest curs a Sabadell

Imatge d'arxiu de la tornada a l'escola / Victòria Rovira

El 12 de setembre començarà el curs escolar 2019-2020 per a prop de 32.600 alumnes de Sabadell, entre l’escola bressol –en la seva oferta pública- i quart d’ESO, segons les dades de matriculació de l’ajuntament de Sabadell. En total, hi ha un creixement de 42 alumnes respecte el curs passat, una xifra que trenca la dinàmica dels últims anys, ja que hi havia una tendència a la baixa. L’any 2018, per exemple, hi havia una caiguda de 111 alumnes en les matriculacions.

Tot i el creixement global, les xifres d’educació Infantil i Primària segueixen caient, i enguany registren 319 matriculacions menys que l’any anterior. Aquesta tendència es trenca a l’ESO; enguany hi ha hagut 325 matriculacions més que l’any passat i s’ha arribat a un total de 10.340 alumnes.

“Són unes xifres de matricula que són encoratjadores, ja que la baixada de matricula implicaria una pèrdua de places escolars”, ha assegurat el regidor d’Educació, Manuel Robles. Pel seu cantó, la cap del servei d’Educació de l’Ajuntament, Montserrat Duran, ha destacat que “no hi ha elements significatius de canvi, però s’ha aturat la tendència a la baixa dels últims anys”.

Els objectius municipals

 Robles també ha presentat aquest matí el full de ruta del govern municipal de cara al pròxim curs. El titular d’educació ha assenyalat tres àmbits bàsics: infància i adolescència, infraestructures i l’entorn educador. Aquests seran els tres eixos de les polítiques municipals.

En infància i adolescència, l’objectiu és “fer de l’educació una oportunitat per a tothom i per a tota la vida”, ha dit Robles. Es potenciarà l’etapa de 0 a 3 anys –escola bressol- i s’intentarà “afavorir l’equitat en l’accés”. En aquest sentit, el regidor ha plantejat la necessitat de recuperar el finançament de la Generalitat, ja que des de l’any 2014 és la Diputació qui s’encarrega. “La Generalitat va desistir de les seves obligacions i el finançament és reduït”, ha assegurat Robles.

Una altra “xacra” que el regidor vol combatre és l’absentisme escolar. L’any 2017, un 9% de l’alumnat d’infantil, primària i ESO no anaven regularment a classe, segons les dades de l’Ajuntament. Robles ha explicat que s’avançarà en la configuració del Pla de Prevenció de l’Absentisme Escolar. També es negociarà amb la Generalitat la disminució de les ràtios a primària i secundària, sobretot als centres de màxima complexitat. “Amb una ràtio més baixa es treballa millor”, explicava Robles.

Seguiran els programes

 “Si una cosa funciona, seguirà”, ha dit el regidor. El nou govern mantindrà i reforçarà programes encetats en el mandat anterior com el Posa-t’hi, que busca retornar al sistema educatiu els alumnes que no s’han graduat. També es potenciaran altres iniciatives d’orientació i acompanyament a l’alumnat, així com les activitats del programa Tàndem Família-Escola.

També es mantindran els programes relacionats amb l’equitat d’accés a diferents activitats. Per exemple l’A-cordant que es desenvolupa amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, o Els Primers a l’Aigua, perquè tots els infants aprenguin a nedar.

Infraestructures

L’Escola de Música i Conservatori, l’Escola Bressol de la Concòrdia, El Virolet i l’Institut de Can Llong, i l’Institut del Sud són els pilars bàsics del nou govern. També es seguiran fent intervencions a centres d’escoles de primària i també serà prioritat la retirada de fibrociment de 7 escoles de la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top