Oci i cultura

Un pessic del 27 de gener del 1939

El Museu d’Història de Sabadell estrena l’exposició ‘1939: l’abans i el després’, una petita instal·lació que rememora l’arribada de les tropes franquistes a la ciutat

L’exposició ‘1939: l’abans i el després’ pot visitar-se a la planta baixa del Museu d’Història / VICTÒRIA ROVIRA

És, potser, la mostra més petita feta mai al Museu d’Història de Sabadell: només un parell de plafons, un banderí de l’exèrcit franquista, i un audiovisual. Però tot i les seves reduïdes dimensions, 1939: l’abans i el després no és una exposició insignificant. Concentra en ben poc espai un moment clau de la història de la ciutat, de la qual enguany es commemora el vuitantè aniversari: l’arribada de l’exèrcit nacional a Sabadell, el 27 de gener del 1939.

“És una mostra modesta, amb un sol objecte i una intervenció minimalista, però que vol significar l’any zero que va suposar per a Sabadell l’ocupació de les tropes feixistes”, explicava dimarts Genís Ribé, comissari de l’exposició. És també, segons Ribé, un record a les persones desaparegudes durant la Guerra Civil, als exiliats i afusellats, als homes i dones que segueixen a les cunetes, i als qui van patir fam i persecució.

A més d’uns plafons explicatius, l’exposició compta amb un objecte de gran valor històric provinent de la col·lecció del museu: un banderí amb el comunicat oficial de guerra de l’exèrcit franquista en el qual s’informa de la conquesta de “la industriosa ciudad de Sabadell” i d’altres poblacions catalanes.

Publicitat

Tanca l’exposició un audiovisual provinent de l’Arxiu Històric de Sabadell enregistrat durant l’entrada de les tropes nacionals a la ciutat, al seu pas pel carrer de Calderón i la plaça del Mercat. També es mostren imatges de la missa oficiada a la Rambla el 29 de gener del 1939 per celebrar “l’alliberament” de la ciutat.

La mostra, que podrà visitar-se fins al 29 de setembre, s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa impulsat per la Diputació de Barcelona i 25 museus municipals de la demarcació, que durant aquests dies exposen objectes de les seves col·leccions pertanyents al període de la Guerra Civil.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top