Publicitat
Diners

Es busquen botigues que vulguin vendre més

La llibreria Macondo és un dels establiments on s’ha fet la diagnosi
La llibreria Macondo és un dels establiments on s’ha fet la diagnosi / LLUÍS FRANCO

Canviar un taulell de lloc, renovar la il·luminació o crear un perfil d’empresa a Facebook. Aquestes són mesures que poden ajudar una botiga a vendre més. La Cambra de Comerç de Sabadell fa de forma gratuïta una diagnosi d’innovació comercial per ajudar els petits negocis a millorar amb propostes assumibles i fàcils. En els últims deu anys, unes 300 botigues han passat per aquest servei d’assessoria.

La innovació en el comerç pot contribuir que una botiga tingui èxit o acabi abaixant la persiana com està passant darrerament a Sabadell. El cap d’Assessoria i Promoció en Comerç Interior de la Cambra, Manel Amado, assegura que una de les línies és ampliar els serveis complementaris que s’ofereixen més enllà de vendre el producte.

Una altra estratègia bàsica “és anar derivant cap a l’omnicanalitat”, és a dir, tenir presència a Internet. De fet, aquest és un dels punts clau en l’actualitat. Crear una pàgina de Facebook empresarial com a eina de promoció i treballar amb el WhatsApp com a mitjà de comunicació amb els clients són accions molt efectives. En molts casos, els comerciants tenen molt incorporada la seva presència a les xarxes socials en la seva vida personal i utilitzen els telèfons intel·ligents de forma habitual. En canvi, en el seu comerç no ho apliquen. “No són conscients que ja tenen aquestes habilitats i es tracta d’incorporar-ho al teu negoci”, indica Amado. Això sí, el que no té sentit per a una petita botiga és entrar en la batalla de la venda en línia.

Sigui com sigui, la presència a Internet requereix recursos. En aquest sentit, si no es disposa de temps, és aconsellable recórrer a solucions a mesura que s’adaptin a la capacitat de cada botiga. També es pot innovar millorant la gestió interna amb la incorporació de la tecnologia. “No pots estar sense renovar contínuament la teva oferta”, apunta Amado. Hi ha productes que queden obsolets i n’entren altres de nous. Per tant, cal replantejar-se fins i tot l’oferta que s’està fent perquè s’ha de tenir en compte que els hàbits de compra estan canviant. “És una adaptació contínua”, adverteix l’expert.

Un dels camps en què queda molt marge de millora és el de la il·luminació i de l’eficiència energètica. Fa uns anys, instal·lar leds a les botigues era pioner. Ara, molts comerços ja tenen aquest tipus de llums. “El més ideal és posar-se en mans d’un professional que domini la il·luminació comercial i això és costós”, reconeix Amado. En tot cas, aquests canvis es poden fer de forma gradual. La clau de l’èxit és “tenir una idea clara del que es vol vendre i utilitzar al màxim les eines que té al seu abast”, conclou.

Estudi exhaustiu

La llibreria Macondo és un dels comerços on s’ha fet aquesta diagnosi d’innovació comercial. Van millorar la seguretat de l’escala, la visibilització de la botiga des de fora i l’ordre intern. Però l’estudi va destacar que feia una bona feina a les xarxes socials. “És un informe exhaustiu amb allò que has de tenir en compte”, explica Tefi Abasolo, que afegeix: “És un punt objectiu, més enllà de familiars i amics”.

Màrqueting i millora d’aparadors

A través del programa de suport al comerç minorista, que està subvencionat pel Fons Social Europeu i el Ministeri d’Indústria, la Cambra ha treballat tallers divulgatius gratuïts adreçats a empresaris i treballadors del comerç. El primer proporciona coneixements en l’àrea de les neurociències cognitives i la seva aplicació al màrqueting i al negoci. L’objectiu és comprendre i enfrontar-se als desafiaments del nou client. Les sessions sobre neuromàrqueting se celebraran el 23 i 30 de setembre i 7 d’octubre, de les 14 h a les 16 h.

El següent taller mostrarà com fer aparadors atractius amb poc pressupost, i el coneixement dels materials i dels recursos que hi ha l’abast dels comerciants per tenir un aparador bonic. Aquesta formació tindrà una durada de quatre hores i es farà el 28 d’octubre i 4 de novembre de les 14 h a 16 h. En la mateixa temàtica, es farà un taller de visual product retail, sobre les noves tendències d’aparadorisme. D’aquesta manera els assistents podran aprendre les tècniques per augmentar l’impacte visual de l’aparador. Es tracta d’un taller de sis hores, que se celebrarà l’11, 18 i 25 de novembre de les 14 h a les 16 h.

Botigues del Centre

Botigues del Centre / V. ROVIRA

Publicitat
Comentaris
To Top