Publicitat
FESTA MAJOR

El Museu d’Història ensenya l’art de pintar flors a l’estil modernista per Festa Major

Amb motiu de la Festa Major, el Museu d’Història de Sabadell ha organitzat avui, dilluns, un taller dinàmic d’estampats de disseny modernista a base de pigment de guix de diferents colors: vermell, blau, verd i groc. L’activitat, que s’ha iniciat a les 11.30 h del matí al pati del Museu, estava dirigida a infants i adults, encara que els participants han estat principalment nens i nenes acompanyats de les seves famílies.

L’activitat d’estampació modernista desenvolupant-se al pati del Museu d’Història / VÍCTOR RECACHA

Un cop ha arrencat el taller i les dinamitzadores han acabat d’explicar les instruccions, les criatures que hi participaven han començat a imprimir els colors del pols de guix en làmines de color negre, emprant esponges i plantilles amb dibuixos modernistes. Una tècnica coneguda com a ‘stencil’ que va ser molt utilitzada durant el Modernisme —per exemple, a les parets— i que encara es pot observar avui en dia en certes manifestacions artístiques, com ara els grafits urbans (graffitis), o el disseny de roba.

En el cas d’aquest taller de creació modernista, que se celebrava per primera vegada, els dissenys de les plantilles han estat extrets d’elements decoratius de flors trobats en edificis modernistes arreu de Sabadell, com pot ser l’Hotel Suís. Els participants podien crear la seva combinació única no només de colors, sinó també de flors provinents de diferents edificis i elements decoratius.

“Buscàvem una activitat didàctica d’arts aplicades relacionada amb les flors i l’època modernista“, explica a aquest diari Ota Vallès, treballadora de l’empresa Arqueolític, que estava a càrrec de la dinamització del taller. “Ens vam preguntar: ‘Què podem fer?’ Doncs pintar-les! Ens va semblar una activitat factible”, narra l’Ota, que afegeix que, al Museu d’Història, sempre s’hi realitzen activitats didàctiques d’aquest tipus.

Resultat final d’algunes de les creacions dels participants del taller / VÍCTOR RECACHA

Sílvia Nicolás, una monitora de 44 anys que ha assistit al Museu amb la seva filla de vuit, considera que ha estat una activitat “molt original“. Tot i saber que és habitual trobar-hi tallers lúdics adients per als més petits, la Sílvia i la seva filla no tenien coneixement que avui podrien dibuixar flors mitjançant aquesta tècnica modernista i ha estat una oportunitat gairebé casual: “Avui volíem anar a la Torre de l’Aigua, però com que no teníem cita, hem vingut a fer una volta. Després, anirem al museu Arqueolític“.

En canvi, altres assistents s’han assabentat de la realització del taller a través del programa de la Festa Major. És el cas de Carol Vergara, una mare que també hi ha anat amb la seva filla de 8 anys. A la Carol, que té 31 anys i és assistent de persones grans, li sembla “molt bé” que s’organitzin activitats com aquesta per als infants, perquè “són el futur i han de tenir motivacions“, a més “d’aprendre la història perquè són les seves arrels“. Per aquest motiu, fa un any i mig que porta al Museu la seva filla, una gran lectora amb inquietuds culturals que també hi ha anat d’excursió amb l’escola.

Exposició modernista

El taller d’estampació ha estat impulsat pel Museu en el marc de l’exposició ‘El Modernisme i les flors’, una mostra temporal que es pot visitar fins al 8 de desembre. Fins llavors, la segona planta del Museu s’ha transformat en un recorregut per l’art i l’arquitectura modernista, portant el visitant fins al tombant de segle anterior. L’exhibició posa el focus en els elements decoratius florals, així com el procés creatiu modernista i els seus característics mètodes, com ara el vitrall, el mosaic, les rajoles, la ceràmica, l’enguixat, el ferro i la pedra.

Es tracta d’una exposició organitzada per la Diputació de Barcelona, conjuntament amb el Museu d’Art de Cerdanyola i Museus d’Esplugues de Llobregat. Per la seva part, el Museu d’Història de Sabadell hi ha aportat una peça del seu fons: la reixa de ferro d’una finestra del carrer Sant Antoni decorada amb flors pertanyent a una casa que va ser enderrocada l’any 2000.

Mosaïc floral modernista de paret exposat al Museu d’Història / VÍCTOR RECACHA

Publicitat
Comentaris
To Top