Diners

Drons de vigilància i un radar per ubicar vehicles

Localitzar els camions i furgons de l’empresa en temps real, mantenir-los sota control i optimitzar el seu recorregut. Són serveis que ofereix Automaticaplus a firmes de sectors tan diferents com les flotes amb les quals treballen.

L’empresa sabadellenca s’encarrega de fer aplicacions a mida per a empreses, principalment, en l’àmbit de la gestió de vehicles i l’optimització de rutes. Per fer-ho, empren la localització per satèl·lit, mitjançant les eines del sistema de posicionament global (GPS). El creador i administrador d’Automaticaplus és Joan Milà.

Joan Milà, al despatx d’Automaticaplus a Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

El projecte empresarial va començar quan, a les portes de la crisi, l’empresa en la qual treballava Milà va tancar. Era una enginyeria que muntava línies de producció de la part elèctrica dels vehicles dins les fàbriques de marques automobilístiques com Mercedes-Benz, Renault o Citroën. 

Milà n’havia estat el cap de programari i va decidir tirar endavant un nou projecte amb alguns dels companys del departament que liderava. L’objectiu era molt simple: oferir solucions a mida a les mateixes empreses mentre no trobaven una feina nova.

No obstant això, els esdeveniments van acabar agafant un camí diferent. Renault els va fer un encàrrec per traçar la ubicació dels seus camions de distribució. Llavors, “vam començar a comercialitzar com a estàndard aquest mòdul inicial de control de flotes”, recorda Milà, i és quan van adonar-se que moltes més empreses tenien la mateixa necessitat.

I, a poc a poc, el projecte va anar madurant i evolucionant, fins a l’actualitat. Ara, aquesta petita empresa treballa amb un volum de facturació aproximat de 350.000 euros anuals i dona feina a cinc treballadors, a més dels comercials externs, col·laboradors i serveis informàtics externalitzats.

El servei més bàsic consisteix a mantenir localitzats i controlats els vehicles de la flota. Amb un cost de 8 euros al mes per cada vehicle, l’empresa en qüestió rep dades en directe de la ubicació exacta al mapa de la seva flota en temps real.

A partir d’aquí, es poden contractar més paquets de serveis per a determinats sectors o tipus de flotes. N’és un exemple el repartiment de productes d’alimentació: per 40 euros mensuals addicionals, l’empresa contractant pot gaudir d’un sistema d’algoritmes –en constant perfeccionament– que troba el recorregut òptim. D’una banda, l’operari consulta una aplicació mòbil, i de l’altra, l’empresa accedeix a dades en temps real. Milà assegura que aquest tipus de mòduls “donen un retorn quasi immediat”. “El que volem és que no siguin preus ni cars ni barats, però que hi hagi un retorn dins de l’empresa”, resol.

Servei internacional 

Els dispositius GPS que localitzen els vehicles envien les dades per xarxa telefònica a través d’una targeta SIM. Les empreses que operen a Andorra o més enllà de la Unió Europea, tenen dues opcions.

Poden rebre les dades amb les ubicacions amb retard un cop els vehicles tornen al territori nacional o comunitari o bé poden contractar el servei d’itinerància (roaming). En aquest cas, paguen una quota telefònica addicional per a seguir renent les dades en directe des de l’estranger.

Reforçar la seguretat als polígons

Actualment, l’empresa ja treballa en un nou servei: drons de vigilància amb càmeres per reforçar la seguretat dels polígons industrials. La idea és programar aquests petits helicòpters perquè facin les rondes que faria un vigilant de seguretat, per exemple, en una fàbrica a les nits. D’aquesta manera, no caldria desocupar la garita a l’accés del recinte durant les rondes, ja que des de les pantalles es veurien les imatges enregistrades per les càmeres del dron.

És un projecte pilot –s’estan fent proves amb dues empreses– que se suma als canvis que està vivint Automaticaplus en concret i l’economia en general. La clau, segons Milà, és “l’adaptació a les noves tecnologies sense perdre el tren”. Un repte que, “com que som informàtics i per la trajectòria que portem, ens costa poc”, conclou l’emprenedor.

Comentaris
To Top