EDITORIAL

Massa, contagi, detonació (i seny)

Una pregunta ha rondat pel cap de molts sabadellencs aquests dies: com és que mig miler de persones es van veure implicades en una batalla campal diumenge? Sabadell no és precisament una ciutat violenta i de moment sembla quedar al marge de l’increment delinqüencial a la Barcelona d’Ada Colau. Quina explicació hi ha, doncs? És només l’alcohol? El D.S. ha parlat amb Antonio Coque, un dels millors experts en intervencions policials a l’Estat, i ha explicat que en aquests casos se sumen tres factors o lleis: la sensació d’anonimat dins la multitud –llei de massa–, l’existència d’un nucli provocador –llei de detonació– i una reacció irracional en cadena –llei de contagi–.

Tots aquests factors junts poden ser un còctel explosiu, especialment en joves alcoholitzats. Hem trobat a faltar la imposició del seny: la raó és precisament el que fa de l’home un ésser civilitzat. Ens agradaria aprofitar aquestes últimes ratlles per enviar un missatge d’escalf als agents dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Municipal que van resultar ferits arran del brot violent del diumenge. Han demostrat una gran professionalitat per garantir la convivència i el civisme a la nostra ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top