Publicitat
Ciutat

Operació retorn: cremar els excessos

Ni l’operació biquini ni els nous propòsits de cap d’any. Els remordiments que venen després de la temporada estival són els que disparen les inscripcions als gimnasos i ho fan perseguint principalment un objectiu: cremar l’excés de greixos guanyats aquests mesos. Els gimnasos consultats pel D.S. registren entre un 50% i un 60% més d’inscripcions durant el mes de setembre, una dada que coincideix amb les xifres recopilades per la Federació Nacional d’Empresaris d’Instal·lacions Esportives.

Una dona, entrenant al gimnàs Basic Factory / VICTÒRIA ROVIRA

La mala consciència i les ganes d’adoptar unes noves rutines esportives, però, no perduren gaire i els centres esportius acaben registrant fortes caigudes pel que fa a inscripcions durant els mesos d’octubre i novembre. És a dir: un mes o dos després del pic. “L’objectiu dels usuaris que s’inscriuen el mes de setembre és, principalment, la pèrdua de pes pels excessos de les vacances i reprendre el ritme i la forma física”, explica Néstor Blanco, tècnic esportiu. Però tot té el seu ritme. “És un procés lent si realment es volen percebre els resultats”, assenyala l’expert, i aconsella ser fidel a les rutines perquè “a la llarga ens puguem sentir millor”. Però molts dels usuaris que s’inscriuen el setembre són impacients i busquen resultats immediats “pràcticament impossibles” i el fet de “no obtenir-los en un temps rècord fa que es desmotivin i abandonin la rutina”, remarca Blanco.

En companyia, millor

D’entre totes les peticions que reben els gimnasos, creix especialment la demanda de classes grupals, com l’spinning i el body combat, davant dels exercicis individuals amb màquines o a la sala fitness. Els experts ho tenen clar: és molt més motivador fer una rutina en grup que fer-ho de forma individual. “Els entrenaments funcionals són els que més èxit estan tenint per la varietat d’exercicis que ofereixen i per la possibilitat de crear vincles entre els usuaris”, expliquen des del gimnàs Basic Factory. A més, segons els entrenadors, aquests exercicis aporten resultats visibles a curt termini. Altres activitats com l’spinning, zumba, o classes de tonificació continuen aclaparant la major part de l’interès. “També hi ha un clar augment de la demanda pel que fa al seguiment personal durant aquest mes”, exposen.

Renovar-se o morir

Altres centres esportius opten per planificar programes d’entrenament a mitjà termini per contrarestar l’efecte abandonament. És el cas del centre Duet Fit, des d’on consideren imprescindible evitar la davallada d’usuaris. I també des del Club Natació de Sabadell (CNS), indiquen que la gent busca “nous formats” per no caure en una rutina que finalment “acabaran abandonant”.

Altres puntes

Els gimnasos tenen, a més del setembre, dos pics que fan disparar les estadístiques: gener, amb els seus propòsits d’any nou; i la primavera i les presses d’última hora per modular la figura. El període entre abril i maig representa el segon dels mesos més forts pel que fa a inscripcions, en què el nombre de socis es pot arribar a doblar. Alguns ho atribueixen a l’operació biquini. Des del CNS, hi veuen un altre motiu: aprofitar la piscina exterior durant l’època d’estiu. En qualsevol dels casos, és una realitat generalitzada a tots els gimnasos. Per contra, les sales estan pràcticament desertes a l’agost i durant les festes nadalenques, consideren des de Duet Fit, mesos en què es concentra la convexitat més gran de tot l’any. Però els entrenadors insisteixen: “Es tracta de crear un estil de vida i no una moda temporal”.

Constància i progressió

Exercici gradual i moderat. Aquesta és la crida que fan els experts per evitar possibles lesions després d’un període d’inacció esportiva. “És bo desconnectar de la rutina durant les vacances, però no deixar totalment l’exercici físic”, recomana el preparador físic Néstor Blanco, que considera que no és beneficiós aturar en sec els entrenaments. “El que és ideal és seguir un pla d’entrenament durant les vacances”, proposa.

Publicitat
Comentaris
To Top