Ciutat

Juli Gendrau, director del Servei Català de Trànsit: “Ara hi ha més motoristes morts que el 2010”

El balanç de mortalitat entre els moteros catalans és lluny dels objectius previstos ara fa quasi una dècada per al 2020. Mentre l’accidentalitat en turismes baixa, en motocicletes puja. El director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, ho constata i qualifica aquesta realitat de “preocupant”. Assenyala possibles causes i llança alguna crítica al govern espanyol.

Podríem parlar d’una situació d’emergència viària en relació amb les motos? El conjunt global de víctimes ha baixat fins a l’agost: l’any passat van morir 142 persones i enguany, 123. Ara bé, en el cas de les motocicletes, estem lluny dels objectius marcats del 2010, quan es va marcar el de reduir les víctimes mortals a la meitat en una dècada. Des de l’inici d’any hi ha hagut 36 víctimes mortals, més que el 2010, quan van ser 30.

Com s’explica aquesta tendència a la contra? Hi ha hagut una pujada general de la mobilitat a nivells precrisi, fet que explica gran part de l’augment de l’accidentalitat. A banda, s’ha de tenir en compte l’augment de la mobilitat d’oci, especialment a l’estiu i el cap de setmana. De fet, la meitat dels accidents es produeixen en dissabte i diumenge.

I en el cas dels motoristes, quines són les causes? En la majoria de casos són atropellaments per part d’altres vehicles. Les altres casuístiques són les sortides de via i la falta de perícia. Es mantenen com a motius l’excés de velocitat i el desconeixement de la carretera. Parlava abans d’un augment de la circulació.

Convé acabar obres per reduir l’accidentalitat de l’AP-7, com la B-40 o l’enllaç de Sant Andreu? Aquestes infraestructures ajudarien molt el Vallès. En els darrers anys, s’ha produït una manca d’inversions de l’Estat que haurien ajudat a descongestionar les carreteres. Un bon exemple ha estat el desplaçament del trànsit pesat a Girona de l’N-II i l’N-240, que ha permès reduir l’accidentalitat un 46%. Les motos suposen un 10% del parc de vehicles però representen un 30% dels accidents.

Com és la víctima darrere d’aquestes xifres? És un conductor que es mou fonamentalment per oci. La majoria, que no vol dir tots, són persones de més de 45 anys, que havien tingut motos de joves i que ara presenten falta de perícia o de pràctica.

Les víctimes d’accidents de moto es disparen més d’un 40% en cinc anys

Comentaris
To Top