Ciutat

Junts estén la mà al govern per aprovar els pressupostos

Lourdes Ciuró en una imatge d'arxiu / ÓSCAR ESPINOSA

Lourdes Ciuró es mostra disposada a negociar els pressupostos municipals amb el govern de Marta Farrés. En una roda de premsa celebrada aquest migdia per fer balanç dels primers 100 dies de mandat socialista i anunciar el projecte dels postconvergents per a la legislatura, la portaveu de Junts per Sabadell ha assegurat que la seva formació està preparada per asseure’s a negociar amb l’equip de govern i aprovar-li els comptes.

Ha condicionat el pacte, però, a poder incloure les seves propostes polítiques i dotar-les de pressupost. D’aquesta manera, Ciuró espera poder desplegar part de la bateria de mesures per a la ciutat anunciades avui. En primer lloc, ha avançat que JxS demanarà una revisió de les taxes d’escombraries: “no estem a favor que s’hagi de pagar tant i tant i en funció de l’IRPF“, ha dit.

Des de la força puigdemontista, també exigeixen garanties, en forma d’estudis inicials o bé dotació pressupostària, que el govern està disposat a implementar algunes de les altres propostes anunciades, com crear una oficina de desenvolupament de la Gran Via així com un pla de mobilitat sostenible, formar els funcionaris en matèria d’e-administració o avançar cap a la construcció de 500 habitatges assequibles en dos anys.

La regidora Lourdes Ciuró amb els seus companys de partit a la roda de premsa d’avui / VÍCTOR RECACHA

Lourdes Ciuró també vol veure “recursos importants” per al seu pla per crear Sabadell Dinàmica, un accelerador econòmic i d’oportunitats laborals fet a imatge de Barcelona Activa a partir del Vapor Llonch. De la mateixa manera, demana dotació pressupostària per a les residències. En aquest sentit, des de Junts reclamen una nova residència municipal en què totes les places haurien de ser concertades amb la Generalitat per repartir costos.

Per tal de negociar aquesta i altres qüestions, Ciuró considera que la cinquena ciutat del país ha de tenir una relació bilateral amb el govern de Catalunya, com L’Hospitalet de Llobregat o Terrassa. Per això, ha anunciat que proposarà a l’alcaldessa que reclami aquest privilegi, començant per una reunió amb el conseller de Territori Damià Calvet, company de partit de la portaveu.

Amb l’horitzó de 2023, el pla polític anunciat avui per JxS es desplegarà en quatre eixos, la sostenibilitat, les oportunitats laborals, les polítiques socials i el nou eix Gran Via, que volen convertir en un “corredor del coneixement“, amb una gran transformació fins al 2030. Una de les mesures per a l’eix Gran Via, per exemple, consistiria en transformar l’Artèxtil en l'”embrió d’un ecosistema de startups“.

100 DIES

Fent balanç dels primers 100 dies de mandat, Lourdes Ciuró ha valorat que aquest és un “govern feble” i ineficient que funciona per inèrcia de mandats anteriors. No obstant això, ha volgut fer una crítica en positiu i reconèixer els assoliments de l’actual consistori, com ara desencallar el pàrquing del Passeig o posar sobre la taula la Ronda Nord. També ha destacat els que han arribat de la mà del seu grup, com la declaració de l’emergència climàtica a Sabadell, que va ser proposada pel seu partit.

En aquest sentit, ha volgut justificar la seva defensa del Quart Cinturó, assegurant que no és incompatible amb la defensa del medi ambient. Mantenir la rotonda “no és sostenible” i suposa un “malbaratament de temps i de recursos”, ha argumentat. Partint d’aquesta premisa, ha defensat la necessitat de la B-40 i d’unes infraestructures connectades per alliberar el trànsit i la contaminació de la Gran Via. “Si no podem progressar, no podrem garantir la qualitat de vida” ni “les oportunitats laborals”, ha opinat.

Pancarta anteriorment penjada a la façana de l’Ajuntament de Sabadell / LLUÍS FRANCO

Sobre la possibilitat d’entrar a formar part del govern municipal, Ciuró no hi ha tancat la porta però ha recordat que “dos han de voler”. Per la seva banda, ha indicat que “necessitem molts requisits” i que caldrà gestionar la discrepància. Ha identificat la retirada de la pancarta per la llibertat dels líders independentistes empresonats com “el primer error” del govern, “perquè ha deixat fora bona part de la ciutadania”.

Ha recordat que, per motius jurídics, durant la campanya electoral no es podrà tornar a penjar, però ha avançat que el seu grup tornarà a posar la qüestió a la taula de l’Ajuntament i espera tenir una resposta de cara al 10 de novembre, dia en què se celebraran les eleccions generals. Ara bé, aquesta desavinença no serà un escull a l’hora de negociar: “no ho vincularem als pressupostos“.

Comentaris
To Top