Diners

Aprendre a Europa com ser un emprenedor amb èxit a Sabadell

“M’agrada viatjar i vaig veure una oportunitat d’aprendre i encaminar allò que volia fer”. Així explica Tania Sola com va aparèixer la possibilitat de fer una estada de sis mesos en una pastisseria de cupcakes de Berlín anomenada Dilekerei. Aquesta sabadellenca de 33 anys és una de les participants en el programa Erasmus per a Joves Emprenedors, que des de l’any 2011 s’ofereix a l’Ajuntament de Sabadell a través de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom. De fet, des de principis d’enguany s’han gestionat un total de 17 estades empresarials tant per a persones emprenedores com per a empresaris locals que han acollit una persona de la Unió Europea a les seves oficines.

Tania Sola, a la pastisseria de Berlín, on va fer l’estada empresarial / CEDIDA

Un dels principals requisits per accedir a aquest programa és tenir una idea de negoci i, per tant, acreditar un pla d’empresa. Tania Sola, que té estudis de Dret, va canviar la seva vida per dedicar-se a la cuina i la pastisseria. “Feia pastissos per a la família i per als amics i m’anava molt bé”, explica. Per això, va decidir que era el moment d’iniciar una aventura empresarial. Mitjançant una xerrada va conèixer l’existència de l’Erasmus per a Jove Emprenedors. No s’ho va pensar i la van posar en contacte amb una pastisseria de Berlín. Al costat de l’empresària alemanya Dilek va aprendre com tractar amb els clients, els proveïdors, els treballadors i portar els comptes. “T’emportes una bona idea de com funciona un negoci d’aquest tipus”, assenyala l’emprenedora.

Després de la seva experiència internacional, està decidida a muntar una pastisseria, que inclogui brunch i cuina. No obstant això, té un problema: li falta finançament.

Obrir els ulls

Ivan Guerrero va fer l’Erasmus l‘any passat. Aquest santcugatenc de 25 anys va passar cinc mesos a l‘empresa Corkscrew-thinking d’Exeter (Regne Unit). Era una start-up focalitzada en l’estudi de diferents formes d’aprenentatge i en la creació de processos de generació d’idees de forma innovadora i trencadora. Després de la seva experiència, però, s’hi va quedar cinc mesos més per treballar-hi com a freelance. “Aquesta estada t’obre els ulls del món laboral; si treballes en una start-up, has de tenir un pensament crític per obtenir resultats”, assenyala Guerrero. Aquest emprenedor es dedica ara a fer xerrades i tallers de desenvolupament d’habilitats lleugeres i desenvolupament personal. “Personalment i professionalment és un avenç”, afirma.

Sabadell està al capdavant de la llista dels seus 10 socis europeus en aquest projecte en nombre d’intercanvis facilitats des del gener del 2019.

Comentaris
To Top