De Sabadell a l'exili mexicà: La família Burguès-Padrós

  • Una artista dels sandvitxos i la pastisseria artesana
Publicat el 15 d’octubre de 2019 a les 11:49
Actualitzat el 15 d’octubre de 2019 a les 17:13

Demà dimecres s’inaugua l’exposició Memòria d’un exili. La família Burguès-Padrós (Mèxic, 1939-1990). Organitzada per l’Ajuntament, amb la col·laboració del Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera) i el suport de la Diputació de Barcelona, l'estrena serà a les 19 h al Museu d’Història de Sabadell (MHS).

La mostra posa com a exemple una família sabadellenca, els Burguès Padrós, per parlar de l’exili sabadellenc a Mèxic en concret i a Amèrica en general, en el marc de la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil espanyola i de l’inici de l’èxode massiu dels republicans espanyols i catalans fora de les nostres fronteres, l’any 1939.

Aquesta família es va veure abocada a fugir arran de l’esclat de la Guerra i no va tornar a casa fins al 1990. Durant els 51 anys d’exili, el matrimoni Burguès-Padrós no deixaren de tenir contacte amb Sabadell ni amb les seves amistats d’abans de la guerra, ans al contrari, en refermaren els vincles, ni que sigui per correspondència, i en més d’una ocasió es plantejaren el retorn, encara que la situació del país, en plena dictadura i amb una situació econòmica gens atractiva, els farà desdir de tal pensament reiteradament.

[caption id="attachment_112337" align="aligncenter" width="300"] Casament de Frimari i Hortensia, l'any 1923 / CEDIDA CEDIDA (Arxiu familiar d'Heidi Burguès Padrós)[/caption]

L’exposició exhibeix un ric fons fotogràfic conservat per la família, una part de la qual és descendent directa del terrisser Marian Burguès Serra, com també es posa a l’abast del visitant un conjunt important de documentació i d’objectes personals que ha guardat curosament Heidi Burguès Padrós, la darrera descendent del nucli familiar format pels seus pares, Frimari Burguès Cañomeras i Hortènsia Padrós Viñals, i la seva germana gran, Cleòpatra Burguès Padrós.