Oci i cultura

De Sabadell a l’exili mexicà: La família Burguès-Padrós

El vapor francès 'Sinaia' en el qual van viatjar els Burguès-Padrós a Mèxic / CEDIDA (Arxiu familiar d'Heidi Burguès Padrós)

Demà dimecres s’inaugua l’exposició Memòria d’un exili. La família Burguès-Padrós (Mèxic, 1939-1990). Organitzada per l’Ajuntament, amb la col·laboració del Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera) i el suport de la Diputació de Barcelona, l’estrena serà a les 19 h al Museu d’Història de Sabadell (MHS).

La mostra posa com a exemple una família sabadellenca, els Burguès Padrós, per parlar de l’exili sabadellenc a Mèxic en concret i a Amèrica en general, en el marc de la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil espanyola i de l’inici de l’èxode massiu dels republicans espanyols i catalans fora de les nostres fronteres, l’any 1939.

Aquesta família es va veure abocada a fugir arran de l’esclat de la Guerra i no va tornar a casa fins al 1990. Durant els 51 anys d’exili, el matrimoni Burguès-Padrós no deixaren de tenir contacte amb Sabadell ni amb les seves amistats d’abans de la guerra, ans al contrari, en refermaren els vincles, ni que sigui per correspondència, i en més d’una ocasió es plantejaren el retorn, encara que la situació del país, en plena dictadura i amb una situació econòmica gens atractiva, els farà desdir de tal pensament reiteradament.

Casament de Frimari i Hortensia, l’any 1923 / CEDIDA CEDIDA (Arxiu familiar d’Heidi Burguès Padrós)

L’exposició exhibeix un ric fons fotogràfic conservat per la família, una part de la qual és descendent directa del terrisser Marian Burguès Serra, com també es posa a l’abast del visitant un conjunt important de documentació i d’objectes personals que ha guardat curosament Heidi Burguès Padrós, la darrera descendent del nucli familiar format pels seus pares, Frimari Burguès Cañomeras i Hortènsia Padrós Viñals, i la seva germana gran, Cleòpatra Burguès Padrós.

Comentaris
To Top