JOSEP MERCADÉ

Ens en sortirem!

[Per Josep Mercadé, periodista]

No per esperada la sentència del judici del Procés ha estat menys impactant. Tot al contrari. La barbaritat dels més de 99 anys de presó que sumen les penes no deixa indiferent ningú. Després de les primeres i massives reaccions en calent, que s’allargaran durant els propers dies, caldrà cercar un nou horitzó que faci possible trobar una sortida a aquest atzucac agreujat pel moment que vivim. A hores d’ara no sembla fàcil trobar un nou camí per fer front a aquest escenari.

Qui es pensi que uns han perdut i uns altres han guanyat està ben equivocat. La sentència confirma un enfrontament entre dues posicions clarament definides, el sobiranisme i l’unionisme. No guanya ningú. Però la via judicial ha contribuït a agreujar aquesta bipolarització. En aquest context, difícilment un país pot seguir endavant.

Per una banda, la sentència accentua el posicionament a favor de la independència com a element reactiu davant la resposta de l’Estat als anhels d’una part important de la societat catalana. Per una altra, es fomenta una intolerància més gran per part de l’unionisme que allunya la recerca d’una solució que pugui rebaixar la tensió.

En aquests moments, com mai, la comunicació sobre el que està passant esdevé un element clau per marcar l’estat d’opinió. Les filtracions anteriors a la sentència, els comentaris dels membres del govern de l’Estat, els vídeos en anglès, o les compareixences del govern català remouen tota mena de sentiments que es tradueixen en reaccions posteriors.

De moment, el primer dia de coneixement de la sentència només s’ha sentit al carrer la veu del moviment independentista. Però no és gens descartable que el sector unionista també es faci notar. Alguns dirigents polítics estan atiant el foc per tal d’aconseguir la mobilització contrària al sobiranisme. Pensant només en clau de vencedors i perdedors.

Per acabar-ho d’adobar, enmig de tot plegat, ens trobem en ple procés electoral. La convocatòria d’eleccions generals el proper 10 de novembre condicionarà, i molt, tot el que passi els propers dies. Segons com vagi la reacció popular en contra de la sentència, algunes formacions polítiques ho aprofitaran per obtenir més rèdit electoral fora de Catalunya. De tota manera, és probable que el PSOE no hagi mesurat prou bé aquesta reacció en l’electorat de Catalunya a l’hora de convocar el 10-N.

Enmig d’aquesta situació tan dura, em quedo amb l’esperança de les paraules que aquest dilluns pronunciava en un tuit Carme Forcadell, just acabar de conèixer la sentència: “Ni en moments així el derrotisme ens ha de vèncer. Ens en sortirem!”.

Comentaris
To Top