Publicitat
Ciutat

El cor té problemes de circulació

/ Lluís Franco
A PEU DE BARRI

El Centre de Sabadell està format per tres peces amb diferent forma però que són part d’un mateix puzle: el rovell de l’ou, el barri de la Creueta i la zona Centre-Mercat, separats per la Rambla. Tres zones amb diferents històries però cosides entre si, el cor de Sabadell. La zona més cèntrica, conformada pel carrer de Sant Joan, el carrer de Sant Pere, el carrer de la Salut, els dos Ravals, la Via Massagué, el carrer de les Valls, la plaça de Sant Roc, el carrer de l’Escola Industrial, la plaça del Gas i la Rambla, és la més antiga: la vila emmurallada durant l’Edat Mitjana.

“Fins al segle XVIII, Sabadell no era més que un poble petit”, recorda Jaume Puig, expert en història urbana. Però el creixement demogràfic dels anys 1850 va accelerar la creació del barri de la Creueta.

/ LLuís Franco

“Sabadell va ser, en comparació amb altres municipis industrials similars, el que més va créixer durant aquest període”, apunta l’expert. Aleshores, va néixer la Creueta, un barri que s’organitza de forma espontània i creix de forma irregular. La seva història no es pot desvincular del seu present, molt marcat per les reivindicacions dels veïns que ara l’habiten. Especialment en afers de mobilitat.

Es tracta del primer barri obrer de Sabadell i també del més antic de Catalunya i el seu naixement evidenciava les necessitats que tenia Sabadell d’expandir-se i donar cabuda als nous treballadors que acudien a les fàbriques que, durant el segle XIX, s’instal·laven a la ciutat. “Els carrers estaven pensats perquè hi transitessin els carros”, recorda Puig, fet que significa que les vies eren estretes, sense continuïtat i sense cap mena d’organització urbanística: “Un creixement caòtic”.

El pàrquing del carrer de Creueta / Lluís Franco

Des de la plataforma veïnal Protegim-nos es plantegen: si els carrers són més antics que els cotxes, no caldria repensar la mobilitat? “És un traçat molt antic, la idea d’equipaments encara era vaga”, exposa un dels membres d’aquesta plataforma. Aquesta reivindicació, però, es dilueix a la zona de Centre-Mercat, un barri més modern, amb carrers més amples i que s’adhereix a Sabadell el 1854 (fins aleshores formava part del terme municipal Sant Pere de Terrassa). Tot i això, l’entitat veïnal de Centre-Mercat també centra les reivindicacions en termes de mobilitat.

La protagonista: Salut Torrent. Nascuda a ple centre de la ciutat, se sent ben orgullosa de tenir sang sabadellenca. “M’estimo el Centre, amb les seves virtuts i els seus defectes”, assegura. Coneix les vicissituds del cor de la ciutat gràcies a la seva trajectòria dins la històrica pastisseria Sant Jaume. Per a ella, Sabadell no deixa de ser el poble que un dia va ser.

Una qüestió de seguretat…

Camins escolars segurs, reduir les velocitats dels vehicles i reparar els sots i irregularitats a les voreres: aquestes són les inseguretats principals. Daniel Molina, membre de l’AMPA de l’escola La Trama, exposa la necessitat d’aplicar mesures per fer més segurs els camins escolars.

D’altra banda, Evarist Fortuny, president de l’Associació de Veïns Centre-Mercat, assenyala el mal estat de l’asfalt, per exemple, els sots del passatge de Joan XVIII, que dificulta el pas dels vianants.

… i de mobilitat

Fer de la Creueta un barri per a vianants. Màrius Navazo, tècnic de mobilitat i veí del barri, proposa canvis de sentit en la circulació per dificultar-ne l’entrada i evitar que la gent faci drecera pel barri. Protegim-nos ho subscriu i aposta per convertir els vianants en els amfitrions, i no pas el trànsit rodat: “Calen més zones per als veïns”.

Des de l’Ajuntament avancen que l’adquisició del pàrquing del Passeig marcarà el futur de la mobilitat. Cal concretar també el projecte per al Vapor Turull –ara, l’aparcament principal del barri-. Des de la banda Centre-Mercat reclamen mesures per esmorteir el trànsit a carrers com Coromines o Jovellanos, molt concorregut també per autobusos.

Publicitat
Comentaris
To Top