Diners

Caixes intel·ligents contra les cues als menjadors

Nil Salomó i Pau Vaquero, en un dels menjadors / CEDIDA

Aletes de pollastre de granja cruixents marinades, plat d’amanida, una ampolla d’aigua i un iogurt… La start-up Proppos ha desenvolupat una caixa que, amb una càmera, intel·ligència artificial i un programari, identifica el menjar d’una safata i fa el compte de forma automàtica. Amb aquesta innovadora solució, els dos socis fundadors, el sabadellenc Nil Salomó, de 27 anys, i Pau Vaquero, de 26 anys, pretenen evitar les cues i agilitar el pagament en restaurants self-service.

La idea va sortir de l’experiència de Salomó. Es va adonar que en els locals de Nostrum –propietat de la seva família– es formaven cues molt grans al migdia, fet que generava una pèrdua de les vendes i de la fidelització dels clients. Aquest jove emprenedor, que va estudiar Nanotecnologia i es va especialitzar en gestió de projectes, va veure l’oportunitat de trobar-hi una solució. Fa uns dos anys, va convèncer el seu amic Pau Vaquero –que és un desenvolupador de programes– per començar aquesta aventura empresarial. Des de la incubadora de Barcelona Activa i amb el suport de quatre desenvolupadors més, Proppos està a punt de sortir al mercat gràcies a una recent injecció de 125.000 euros en una ronda d’inversió.

Un detall de la pantalla de la caixa / CEDIDA

“La tecnologia core són els algoritmes que han de ser capaços d’identificar els productes i classificar-los. Això ja ho tenim”, explica Salomó. El projecte està ara en fase de testeig. Amb aquestes proves pretenen obtenir unes mètriques operacionals per consolidar la tecnologia de robotització i automatització de processos que permetrà, segons els emprenedors, la reducció de costos a l’establiment. “Això no vol dir eliminar persones”, assegura el sabadellenc, que afegeix: “Es posa fi a les tasques rutinàries i fem possible que un empleat pugui sortir del caixer a hora punta i donar millor servei al client”.

Si més no, la solució de Proppos està pensada per a cantines de grans empreses, menjadors d’universitats i hospitals. També es pot instal·lar en establiments de restauració a aeroports o estacions de tren i locals de menjar ràpid a peu de carrer com Nostrum.

Aposta internacional

Com passa actualment en molts casos de start-ups, Proppos ha nascut amb projecció internacional. A Espanya no tenen competidors, però sí que n’han identificat a Àustria i França. Malgrat això, Salomó afirma que “hi ha una bona oportunitat en l’àmbit europeu”. De fet, les tres empreses, on actualment estan provant el punt de venda intel·ligent, tenen molta presència internacional. “Un èxit a Espanya ens pot portar a Europa”, indica el jove emprenedor. A més, ja tenen contactes amb dues empreses holandeses que estan interessades en Proppos.

L’objectiu és que el primer trimestre del 2020 surti oficialment la primera versió del producte. Per aconseguir-ho, a finals d’any es preveu fer una altra ronda d’inversió d’entre mig milió i un milió d’euros per acabar de definir i llançar el producte. Aquest finançament permetrà desenvolupar aquesta eina perquè siguin els mateixos clients, d’una manera senzilla, els que puguin validar que els plats dels restaurants siguin reconeguts per la caixa intel·ligent.

Comentaris
To Top