Ciutat

Montse Font (Creu Roja Sabadell): “Ens faltava l’atenció diürna a les persones sense llar”

La nova presidenta Creu Roja Sabadell, Montse Font, explica les línies principals d’actuació que vol encarar en aquest mandat

Font, aquest dimecres, a l’aula Divermón de la Creu Roja de Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

La nova presidenta de la Creu Roja de Sabadell, Montse Font, concedeix la seva primera entrevista després de ser escollida aquest mes d’octubre per als pròxims quatre anys. Vol donar continuïtat al Pla d’Acció que marca la institució amb un especial impuls a l’acompanyament dels voluntaris, apropar-se més a la ciutadania i treballar nous projectes per millorar l’atenció a les persones sense sostre.

Fa deu anys que n’és voluntària i ara presideix la institució. Sí, vaig entrar fa deu anys, en el moment en què la crisi comença a fer estralls amb la ciutadania. Tot i que no passo de voluntària a presidenta, sinó que he estat vuit anys de vicepresidenta en l’àmbit social.

Quins reptes planteja per a aquest mandat? Impulsar el voluntariat, que és imprescindible per a la nostra institució, perquè puguem fer tots els projectes i tirar endavant. Ara estem donant eines perquè tot sigui més fàcil, fem acompanyaments amb un tutor perquè el voluntari se senti amb suport i no sol en una institució en què, a vegades, fins i tot et pots perdre de tants projectes que hi ha. Volem arribar als 600 voluntaris, estem a punt, i que siguin actius i estiguin integrats en la institució. També volem apropar-nos més a la ciutadania, hem de sortir al carrer, estar amb altres entitats, per donar a conèixer el que fem.

Una de les àrees que també vol enfocar és el sensellarisme. Hem vist que hi havia un buit. Fa vuit anys que hi treballem, a l’àmbit de dutxes, de les onades de fred i calor, i les UES, el vehicle que surt mentre no s’activa l’operació fred. Faltava un espai diürn, que és el que volem fer nosaltres, de 12 h a 17 h, amb dinar i treballar hàbits de reinserció laboral, socials i de salut amb tot el col·lectiu. Estarà obert a partir del primer trimestre de l’any vinent. No volem fer projectes assistencialistes, sinó que atenguin les persones intentant fer un treballar més individualitzar per a cadascú.

Quantes persones creieu que pot ajudar aquest nou servei? 15 persones, és la capacitat per a l’espai que hem creat. Possiblement seran rotatives perquè moltes a vegades comencen i no acaben. S’aniran incorporant, ho treballarem conjuntament amb serveis socials, que també ens derivaran les persones que estiguin més preparades per a aquest tipus de projecte. Entrarà en funcionament el primer trimestre de l’any que ve al nostre edifici; ara farem les obres per adaptar-lo.

L’objectiu és treure aquestes persones del carrer? Sí. No ho treballem nosaltres sols, sinó totes les entitats que estan treballant aquests temes. I, evidentment, amb l’Ajuntament. És un projecte a llarg termini. En aquest cas també hem tingut el suport de l’Obra Social LaCaixa.

Enguany hi haurà novetats en la campanya de joguines. Canvia de model, perquè no volem que sigui també assistencialista de dir “vinc a buscar el paquet de joguines i me’n vaig”. L’impulsa Creu Roja Joventut i volem dignificar aquesta campanya per les famílies, apoderant-les a participar. De les tres joguines que tindran en podran escollir una perquè farem un tipus de botiga, on també les podran embolicar i serà com si les anessin a comprar.

Aquest any l’Ajuntament, el Gremi de Fabricants, Rotary i ara la Creu Roja han escollit dones per primera vegada a la seva història. Tenim molt clara la importància de la paritat i s’està notant dintre de les institucions. Nosaltres, en l’àmbit de comitè, som més dones que homes, al comitè provincial també hi ha una presidenta. Ara es pot dir que anem pel bon camí.

Comentaris
To Top