Oci i cultura

Els millors jugadors de Scrabble exhibeixen la passió per barrejar lletres

Una quarantena de participants han competit a Scrabble / LLUÍS FRANCO

Les fitxes definitives, guanyadores, cremen a les mans de Carles Cassanyes, l'actual campió mundial de Scrabble en català. Sense abandonar la concentració ni el posat pensarós, se li intueix un somriure perspicaç. La taula queda inundada de mots formats per peces de dos o tres centímetres d'amplada i allargada, amb lletres al centre. El filòleg anota la puntuació amb bolígraf en un paper i esbufega, satisfet després d'haver remuntat la partida. És conscient que el nivell dels rivals del vuitè Campionat de Sabadell, aquest any a l'Hotel Urpí, és molt alt.

L'estratègia, el domini de vocabulari i un bocí de sort són els ingredients que han d'esprémer la quarantena de jugadors de Scrabble per emportar-se les respectives partides, en el torneig sabadellenc, patrocinat per GAPSA. A través del format de competició establert, a mesura que es guanya els rivals més forts queden emparellats. Els participants disputaran sis partides, de 10 a 19 h, i cada vegada seran més ajustades. Exigiran més agilitat mental.

Abans de cada partida, l'espetec de les fitxes, sacsejades a dins de bossetes, inunda la sala de l'Hotel Urpí. Clin-clin, clin-clin, clin-clin. En una jugada, la mallorquina Aina li etziba la paraula 'Enginy' al Josep Maria, per sumar 48 punts. Se'n necessita, i molt, d’enginy. La Montse, en una altra partida, enllaça quatre lletres i forma 'Jove' per intentar vèncer el Martí, que és el jugador més novell de la competició, amb només 14 anys. Les lletres escampades conformen, irònicament, la realitat.

Publicitat

El Martí, amb 14 anys, és el participant més jove / LLUÍS FRANCO

Com molts altres adolescents, el Martí es va enganxar a l'Scrabble després de començar en l'àmbit escolar, on es va implementar com una eina pedagògica. "Millora la llengua i el càlcul mental, ja que també cal sumar i multiplicar; la capacitat de raonament, perquè es necessita sentit de precisió i anàlisi; la capacitat de lluita, ja que les partides són obertes fins al final; i, sobretot, aprens a perdre!", reflexiona el president del club sabadellenc, Salvador Batlle. Ho demostra de primera mà, bonhomiosament, quan ensenya l'acta d'una partida –"duríssima!"- que se li ha escapat a l'últim moment, per només 3 punts, 477 a 444.

DELS MOTS ENCREUATS A L'SCRABBLE

La via d'entrada al món de l'Scrabble, per la majoria de jugadors, han estat els mots encreuats, per similitud. És el cas del Gabriel, de 92 anys, el jugador més veterà del torneig: "Feia els mots encreuats del diari, però no m'estimulaven prou. Fa 15 anys vaig començar a jugar a Scrabble amb un grup i, a vegades, ens hi estàvem fins a les dues de la matinada".

El Gabriel, de 92 anys, és el jugador més veterà / LLUÍS FRANCO

També va arribar-hi pels mots encreuats Miquel Sesé, que en dissenya pel Punt Avui des del 1992 i, durant 10 anys, en va fer pel Diari de Sabadell. Era aficionat als passatemps i, amb una colla d'amics, entre els quals l'escriptor Màrius Serra, va gestar les competicions de Scrabble en català: tenen el seu origen en partides de bar els dimecres a la nit. "Em passo el dia barrejant lletres. Pel carrer, a qualsevol cartell i anunci, jugo amb les lletres", se sincera Sesé sobre la seva passió. El bon ambient de les trobades i competicions també és un pol d'atracció per a moltes persones. Com la Lina, l'Aina i el Tomeu, que han viatjat des de Mallorca per competir a Sabadell.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top