Diners

Eines innovadores per fer competitiu el petit comerç

Joan Reixach explica al centenar d’assistents de la taula de treball les innovacions que estan duent a terme el comerç en la jornada del Col·legi d’Economistes de Catalunya
Joan Reixach explica al centenar d’assistents de la taula de treball les innovacions que estan duent a terme el comerç en la jornada del Col·legi d’Economistes de Catalunya / D. S.

El petit comerç està competint amb eines innovadores contra les grans plataformes de distribució a Internet. El sabadellenc Joan Reixach, soci fundador de Kidnelis i director d’Expansió del Grup Busquets, va explicar-ho ahir a la 24a edició de la Jornada dels Economistes 2019, que va tractar sobre l’economia digital i la sostenibilitat. La trobada, que va organitzar el Col·legi d’Economistes de Catalunya, va reunir un miler de professionals de l’economia i de l’empresa a Barcelona.

En la sessió de treball sobre Gestió empresarial integral en temps real, Reixach va destacar que “s’estan creant solucions noves perquè el comerç tradicional petit i mitjà guanyi la partida a les empreses d’Internet”. En primer lloc, la ubicació física, que abans es veia com un hàndicap, ara esdevé un avantatge, jugant amb el factor assistencial. “Les botigues han fet una crida assistencial per garantir la presència dels clients”, va indicar l’emprenedor sabadellenc.

En tot cas, la clau de l’èxit d’aquests comerços es troba en les targetes de fidelització. “Ben utilitzades, permeten conèixer qui és el nostre client”, va assenyalar Reixach. Tanmateix, cal integrar aquestes dades. Amb les eines de màrqueting digital com el correu electrònic, les xarxes i el telèfon mòbil es poden dirigir missatges als clients. “Això els donarà un avantatge i els permet competir amb les grans empreses”, va destacar. Una vegada s’arriba a aquest punt, els comerciants han de segmentar els clients per millorar la comunicació i tenir èxit amb les seves vendes. Aquesta segmentació, a més, potenciarà les vendes creuades. En el futur, segons Reixach, a aquestes eines s’hi afegirà la intel·ligència artificial.

En tot cas, s’hauria de millorar la comunicació. L’emprenedor sabadellenc va proposar l’ús de l’SMS, que “està funcionant molt bé” i permet incrementar vendes.

Indústria 4.0 i economia circular

L’impacte en els models de negoci de la indústria 4.0 va ser un altre dels arguments de treball. En aquest sentit, el professor d’ESADE Jaume Hugas va fer un repàs de l’estat de la tecnologia a les empreses. En aquest sentit, va posar exemples d’aplicació de la impressió 3D, la realitat virtual i la realitat augmentada, les simulacions, el big data i la intel·ligència artificial. “El punt de disrupció de combinar la tecnologia farà evolucionar els negocis”, va assegurar. Per la seva banda, el vicepresident de Business Development Agriculture de Suez, Jonás de Miguel, va explicar com l’agricultura 4.0 –basada en el big data, la sensòrica, el blockchain i la biologia sintètica– “millorarà la qualitat sense impacte ambiental”.

Aquesta taula de treball va ser presidida per Josep Rof, assessor en IT i col·laborador del D.S. que va destacar que actualment “el cicle de vida del producte no és només quan surt de casa i arriba a la casa del client, sinó que hem de gestionar tot el reciclatge cap enrere per fer l’economia circular”.

Comentaris
To Top