Oci i cultura

“Els infants mereixen la mateixa qualitat que qualsevol altre públic”

El festival de teatre infantil ‘El més petit de tots’ arrenca aquest dissabte a LaSala de Ca n’Oriac amb l’espectacle L’Odissea de Latung La La

El músic Xavi Lloses, que participa en l'espectacle dissenyat per David Ymbernon / ÓSCAR ESPINOSA

Amb el novembre, com cada any des de fa 15 anys, arriba el festival de teatre adreçat als més menuts. Tan petits com de 0 a 5 anys. Vet aquí la principal característica de la mostra, ja que és l’única que abraça l’àmbit català. I alhora també és el repte principal, ja que no és habitual dissenyar espectacles per a tan curta edat. Ni tampoc es pot menysprear. “És un repte pensar en la primera infància”, explica Eulàlia Ribera, directora del mateix festival i del teatre LaSala. “Per això intentem tornar petits i fer espectacles jugant amb la proximitat física i l’aforament reduït”, afegeix. Aquest format en petit comitè és el que acosta els nadons i criatures (“que no deixen de ser ciutadans del nostre país”) a les funcions. 

El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, també apunta a “un dèficit històric que havia tingut el teatre català”, però que El més petits de tots ha vingut a resoldre: “Cal treballar pel públic del present, no pas del futur. Perquè mereixen la mateixa qualitat a les obres que qualsevol altra franja de públic”. De fet, que LaSala creés fa 15 anys aquest festival pioner demostra que “han trencat paradigmes”.     

A més a més, un dels reptes del festival és la inclusió, és a dir, com fer accessibles per als espectadors amb capacitats diverses tant els espectacles com els espais en què es desenvolupen. En aquest sentit, el mateix festival aplicarà mesures inclusives com la traducció al llenguatge de signes, una safe room (un espai tranquil pensat per a nens i nenes amb TDAH), guies TEA (orientades als nens i nenes amb trastorn de l’espectre autista). Igualment, està programat un espectacle ad hoc per a espectadors i espectadores amb discapacitat auditiva (Tumble in the jungle). A l’edició de l’any passat, en canvi, estava pensat per superar la deficiència visual. 

Funcions a tota la ciutat

Les funcions tindran lloc a LaSala Teatre, la Fàbrica de Creació l’Estruch i les Biblioteques de la Serra, Vapor Badia, del Nord i del Sud. La programació sabadellenca començarà el diumenge 10 de novembre, amb l’estrena de L’Odissea de Latung La La, una coproducció entre El Més Petit de Tots, LaSala i la companyia David Ymbernon orientada al públic de 0 a 5 anys. A partir d’aquí es podran veure a la ciutat espectacles com Tumble in the jungle, d’Inger Cecilie Bertrán de Lis (Noruega); Musicals per als més menuts, de la companyia catalana Pels Més Menuts; Klank, dels holandesos Dadodans; Tattarrattat!, de la companyia belga Frieda; i Stemmestammen, de Karstein Solli Produksjoner (Noruega).

Però és que el festival no es limita a Sabadell, sinó que amplia fronteres arreu dels territoris de parla catalana. Enguany, per exemple, El més petit de tots aterra al Teatre Principal de Palma, així com al País Valencià. A la comarca seran Sant Cugat i Montcada i Reixac els municipis que acolliran representacions en el marc de la mostra teatral. I també viatja a altres comarques, per fer obra a Lleida, Olot i al Mercat de les Flors de Barcelona. La magnitud del festival nascut i projectat des de Sabadell, doncs, no és peccata minuta. Per això compta amb el suport financer de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament comtal, entre d’altres. A més a més hi participen 17 companyies no tan sols catalanes, sinó també de Noruega, França, Bèlgica, Holanda, Sèrbia i Suècia.

Encontre Internacional del 17 al 17

A més, la ciutat serà la seu de la quarta edició de l’Encontre Internacional d’Arts per a la Primera Infància que durant tres dies (del 15 al 17 de novembre) reunirà artistes, programadors, investigadors i professionals del sector per debatre les noves tendències en el camp de l’art adreçat a nadons. L’Encontre inclourà representacions, sessions de formació, conferències i una festa oberta a tothom que, amb el títol de L’Hora del Pati, portarà a l’Estruch espectacles, tallers i instal·lacions. 

I com sempre, una pinzellada d’autocrítica. O de reivindicació d’estimar-se més allò que es fa a la ciutat. “Sabadell ha de tenir molt clar que El Més Petit de Tots és a la ciutat, el mateix que la Fira de Teatre al carrer representa per Tàrrega o el Mercat de Música Viva per a Vic, per exemple”, defensa el regidor de Cultura de Sabadell, per qui la ciutat “ha de reconèixer i donar suport el referent internacional en el qual s’ha convertit el festival”.  

Comentaris
To Top