Ciutat

La Hisenda catalana, dos anys després: nou de cada deu multes, sense pagar

L'Agència Tributària de Catalunya a Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

591.539 euros. És l’import de les multes cobrades per l’Agència Tributària de Catalunya des del seu desplegament a Sabadell el 2017. Dos anys després, la Hisenda catalana ha recuperat només una de cada deu sancions (un 10,6%) que l’Ajuntament tenia pendents de recaptar, segons assenyalen fonts municipals a aquest diari.

La resta de multes, que sumen quasi cinc milions d’euros –4.991.641 euros– han quedat sense cobrar fins ara. Els imports corresponen fonamentalment a multes de trànsit realitzades a Sabadell per part de persones que no viuen a la ciutat ni hi tenen cap relació i que en el seu dia l’Ajuntament no va poder recaptar. El 2017, el govern quadripartit va signar un conveni amb la conselleria d’Economia per establir un sistema per evitar aquest frau: si l’Ajuntament esgota totes les vies per cobrar una multa –fins i tot intentant embargar sense èxit comptes en banques virtuals–, és l’organisme tributari qui se n’encarrega.

Amb el desplegament d’aquesta “estructura d’Estat” de l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, l’executiu municipal va arribar a afirmar que s’havia “acabat el mite” que “si tens un deute amb l’Ajuntament i no ets de Sabadell, no cal que paguis”. Ara, fonts municipals asseguren que dona els diners per perduts, ja que es tracta de “fets molt difícils de cobrar d’origen”, com per exemple per l’absència d’un compte bancari per part de l’usuari sobre qui recau l’impagament.

91.000 euros per les gestions

L’acord Ajuntament-Generalitat estableix que les gestions de l’Agència Tributària de Catalunya es fa per sistema i a canvi Sabadell paga el servei. En concret, Sabadell ha desemborsat fins ara 91.000 euros per recuperar aquest mig milió d’euros, aproximament un 15% de l’import que ha estat retornat a les arques municipals.

Comentaris
To Top