Publicitat
Oci i cultura

El Procés també es baralla a les llibreries

Exemplars a La llar del llibre / A.Z

Ja fa mesos que les llibreries han hagut de crear una nova prestatgeria, on agrupen tots els llibres sobre el Procés. Es tracta d’un boom editorial que ha viscut l’auge en els mesos posteriors al referèndum de l’1 d’octubre. “Ara bé, no s’ha acabat: encara rebem novetats, cada setmana”, explica Joan Fàbregues, llibreter de La Llar del Llibre.

I és que el Procés sempre genera nous esdeveniments dels quals escriure. “Aquest darrer mes s’han publicat els llibres sobre el decurs del judici”, explica Fàbregues. Cal destacar Des del banc dels acusats, del pres Raül Romeva, el qual presentaran pròximament a la Llar. Però són els periodistes els que més han aprofitat el judici: Iñigo Sáez de Ugarte, d’eldiario.es; Pablo Ordaz, des d’El País; i Ernesto Ekaizer, de l’ARA, han compilat les seves cròniques judicials en sengles llibres.

I com qualsevol gènere, també té els seus best-sellers. “El llibre de Gonzalo Boye, l’entrevista de Gemma Nierga a Jordi Cuixart, els escrits de presó de Quim Forn i el còmic On és l’Estel·la s’han venut molt i molt a la nostra llibreria”, explica Fàbregues. Una altra cosa és la qualitat. “Alguns estan més contrastats que d’altres, passa com tot”, afegeix.

I és que sortir als mitjans de comunicació és garantia de vendes: “Quan un autor surt al programa del Xavier Grasset o al FAQS –tots dos de TV3–, o a la contraportada de La Vanguardia… l’endemà sempre ve gent a comprar el llibre”. Com ara el de Jordi Cuixart, resident a Sabadell fins a ser empresonat el 2017, qui ha tornat un èxit de vendes amb el text Ho tornarem a fer.

A més a més, des de la presó ha escrit el pròleg de multitud de llibres com ara Insubmissió, Després del Procés, què?, etc.

Francesc-Marc Álvaro

La setmana passada van presentar Assaig general d’una revolta (Columna), de Francesc-Marc Álvaro. “He intentat fer un assaig històric, il·luminar angles morts i fer un diagnòstic”, va dir el periodista. Però no eludeix les categories sobre els llibres del procés: “Està clar que hi ha un llibre oportunity, de gent que ha vist un filó; n’hi ha d’altres que són profunds i sí que quedaran en el temps, i uns tercers que són militants d’una art o l’altra”.

En tot cas, les editorials també han apostat per generar literatura dels dies convulsos que viu el país. “En moments complexos, tant polítics com econòmics, la gent busca comprendre”, destaca Joana Soto, membre de Pagès Editors, que va guanyar un cert prestigi mediàtic gràcies a la publicació de Jo acuso, de l’advocat Benet Salellas (dins l’equip de la defensa de Jordi Cuixart). “No és que Benet tingui una bola de vidre i expliqui com acabarà tot”, adverteix Soto, “però el llibre sí que ajuda a entendre el context que vivim”.

Publicitat
Comentaris
To Top