Ciutat

La música de la Simfònica transforma la vida en diferents plantes del Taulí

Música en Vena al Taulí / ÓSCAR ESPINOSA

Els músics estan a punt, els espectadors també, es fa silenci i comença el concert. Aquesta vegada, però, l’escenari és l’Albada del Parc Taulí. La música és beneficiosa en tots els sentits, i bé ho saben al projecte de l’associació Música en Vena, que durant tot l’any està portant pràcticament un cop al mes dos músics de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) a tocar en diferents parts del centre hospitalari, que participa al projecte que compta amb la col·laboració de la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i el suport del BBVA.

Aquest dilluns els primers protagonistes van ser una vintena d’usuaris de les àrees de conval·lescència i rehabilitació, que van gaudir d’uns vint minuts de concert en una sala de gimnàs. Xavier Garcia tocava la viola, mentre que Irina Galstian el violí. Abans de cada interpretació Garcia feia cinc cèntims als oients de què anaven a sentir. Bach, Sinatra o música irlandesa estaven inclosos al repertori, de partitures curtes “per mantenir el nivell d’atenció”, segons el músic. A mesura que el so s’escampava pels passadís més pacients, metges, infermers i familiars treien el cap a la sala.

La gestora assistencial de psicogeriatria i pal·liació de l’Albada, María Pilar Bescós, destaca l’estabilitat emocional que els músics aporten als pacients perquè “quan venen, durant la resta del dia estan més tranquils”. Segons Bescós l’objectiu d’una activitat així és que aporti benestar als usuaris, alhora que això es tradueix en què aquell dia els hagin de donar menys medicació. “Els serveix com un efecte sedant”, resumeix.

“És maquíssim, he plorat I tot, m’ha emocionat. És una experiència diferent a la rutina”, explicava Teresa Caparó, un cop acabat el primer concert. Joaquín Molina no s’esperava que el portarien de concert de bon matí. “M’ha agradat molt”, deia, i coïncidia en què “és diferent al que fem habitualment”. Les filles de dues assistents, que s’ho miraven des de la distància, també aproven la iniciativa. “Està molt bé, li he tret l’auricular perquè li molestava però trobo bé que ho facin”, apuntava María Jesús Martín. “Veig que aplaudeix molt”, afegia Loli Giner.

En total els músics van fer tres parades, la segona al bar de la segona planta, on hi van assistir pacients de diferents patologies com pal·liatius, aspectes respiratoris i s’insuficiència cardíaca. Finalment, el triple concert -sempre es repetien les mateixes simfonies- va acabar a la planta baixa de l’Albada, amb l’assistència de malalts d’alzheimer i diverses demències.

La violinista Irina Galstian destaca que aquests concerts “són tant agradables pels pacients com per nosaltres”, i per Xavier Garcia “és un plaer poder acostar la música a gent que potser no pot accedir-hi”. Per la directora de la FACC -amb seu a Sabadell- Belén Latorre, aquests projectes encaixen amb allò que volen fer que és acostar la cultura a la societat, i especialment si aquests aporten beneficis socials.

Publicitat
Comentaris
To Top