Publicitat
Ciutat

Cinc projectes esperen govern

Més de 150.000 sabadellencs estan cridats de nou a les urnes aquest 10 de novembre. A través de diferents partits polítics, Sabadell ha posat sobre la taula alguns projectes estratègics que, per tirar endavant, necessiten o el vist-i-plau o el pressupost del govern espanyol. Qui aconsegueixi el poder es trobarà aquests temes sobre la taula.

1. Caserna
Pendents del litigi

La caserna de la Guàrdia Civil, actualment / VICTÒRIA ROVIRA

L’antiga caserna de la Guàrdia Civil és objecte de disputa entre la ciutat i el govern espanyol des que el cos armat va abandonar l’edifici el 1998. El ple va aprovar l’any passat que la caserna és de propietat municipal, amb un posicionament favorable en aquesta línia de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat (CJA). El govern de l’Estat, però, ha portat els acords del ple al Contenciós Administratiu, que ha de resoldre de qui és la propietat de l’edifici. El govern local, de moment, aposta perquè sigui un espai vinculat al coneixement de la UAB o del Taulí. Actualment la caserna està en obres per assegurar diferents elements estructurals.

2. B-40 i ronda Nord
L’etern debat

La B-40 al seu pas per Terrassa, en una imatge d’arxiu / ÓSCAR ESPINOSA

El passat mes de setembre, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va posar sobre la taula del secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, la seva voluntat perquè d’una vegada per totes es la B-40 passi per Sabadell i ofereixi una via d’alta capacitat complementària a l’AP-7. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, també és partidari de la construcció d’aquesta via, que ja està en funcionament a la cocapital del Vallès Occidental però també és allà on acaba. El tram entre Terrassa, Sabadell i Caldes de Montbui està en redacció de l’estudi informatiu. El posicionament del govern sabadellenc respecte aquesta via ha canviat radicalment respecte l’anterior mandat, perquè els alcaldes Juli Fernàndez i Maties Serracant no són partidaris de la B-40 o Quart Cinturó.

3. Aeroport
Un equipament singular

Vista aèria de l’aeroport de Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Si l’aeroport de Sabadell vol créixer, els seus projectes hauran de passar, en major o menor mesura, pel gestor aeroportuari espanyol, Aena, amb seu a Madrid. La voluntat del govern municipal i del nou director de l’aeroport, José Andrés Domínguez, és potenciar l’àmbit formatiu que ja ofereix l’infraestructura, on tres de cada quatre vols que opera són formatius. Paral·lelament, està en marxa el projecte del nou Portal Sud de Sabadell, la nova entrada a la ciutat des de la zona de Sant Pau de Riu-sec, que no depèn de l’Estat però és peça clau per la infraestructura. L’Ajuntament i Aena ja han negociat la cessió d’uns terrenys per poder obrir un nou accés des de la Gran Via. Quan la nova entrada sigui una realitat, la voluntat és que l’edifici de l’antiga torre de control passi a mans de l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria (AESA), que podria ampliar el seu personal a Sabadell.

4. Renfe a Can Llong
Una altra estació?

Fins a finals del segle passat Renfe tenia una quarta parada a Sabadell: Castellarnau. D’aquest baixador en queda l’edifici, però no són poques les veus que reclamen una segona estació per la zona nord de la ciutat, que seria la de Can Llong, més propera a la zona urbana que el punt on havia estat situat el baixador de Castellarnau. Renfe, però, no veu clara aquesta opció per la proximitat amb la plaça d’Espanya, on ja hi ha l’intercanviador de Sabadell Nord, tant de l’R4 i l’R12 de Rodalies com l’S2 d’FGC.

5. Correus
Edifici oblidat

La façana de l’antic edifici de Correus, aquest divendres / VICTÒRIA ROVIRA

Des que va tancar, a l’edifici de Correus de la Via de Massagué no s’hi ha instal·lat cap altre equipament o botiga. Com a molt, ha servit per a rodar-hi algunes pel·lícules, com l’alemanya Der Barcelona Krimi, que va ambientar l’edifici com una comissaria dels Mossos d’Esquadra. Segons fonts coneixedores de les intencions de Correus, aquest edifici no forma part dels seus plans i l’empresa pública estaria disposada a què passés a formar part de la ciutat. Agafar les regnes d’aquesta carpeta suposaria, en primer lloc, aconseguir-ne la propietat o l’ús, i després veure què s’hi fa, si es lloga perquè s’hi pugui instal·lar un negoci o es converteix en un equipament municipal. Correus pot ser un edifici estratègic que marqui un punt d’inflexió en en la revitalització de la Via de Massagué.

Publicitat
Comentaris
To Top