Publicitat
Diners

Rosvi Moix: "Hem d'integrar el riu Ripoll a la ciutat i atreure empreses"

Rosvi Moix presideix des del setembre el Gremi de Fabricants / LLUÍS FRANCO

És la seva primera entrevista com a presidenta del Gremi de Fabricants. Els nervis inicials ràpidament s’esvaeixen quan comença a parlar de tot allò que vol fer durant el seu mandat. Rosvi Moix és una industrial del sector tèxtil i directora de l’empresa Tintes Industriales Moix, SA (TIMSA), que va ser fundada el 1965.

Des de l’any 1989 forma part del gremi i fa dos mesos va ser nomenada com la primera dona que presideix l’entitat en els 460 anys d’història.

Per on ha començat a treballar? El Gremi fa 500 anys que existeix. Per tant, té entitat pròpia i l’anem seguint. El projecte continua sent el mateix. Prioritzarem l’acció social i el territori i defensarem les empreses tèxtils i llaneres sobretot. Som part molt important de Texfor, del Consejo Intertextil Español. A més, tenim la presidència del CIESC, estem a Foment del Treball i som part important de la Fundació per la Indústria.

Hi ha hagut una renovació de la junta. He volgut fer-la molt plural amb 14 persones que representen tot el ventall del tèxtil –tints, filatures, teixidors i acabadors– i tots són industrials. És una junta molt jove per tenir moltes iniciatives. El tèxtil està canviant molt. Ara hi ha teixits tècnics, d’esports, de seguretat… hi ha un ventall molt gran.

Quina és la seva prioritat? Volem que Sabadell es posi mirant cap al riu Ripoll. Hi estem vivint d’esquena. Li hem de treure profit. Per la seguretat, sostenibilitat, perquè la gent pugui anar a fer esport i passejar. I que les empreses que puguin estiguin ben localitzades. Les empreses que encara hi som puguem estar en un entorn agradable, que puguem conviure amb futures empreses que puguin venir a muntar oficines, start-ups, que estigui ben lligat amb el tema oci, ecologia, sostenibilitat.

“Ens distingeix el fet que som empreses petites però de molta qualitat”

En quin punt està aquest projecte? A mb l’Ajuntament estem fent un projecte comú. Tots hi estem d’acord dins d’una taula amb l’Adenc, la UES i Via Vallès i l’associació que hem creat d’impuls del riu Ripoll. Volem integrar-lo perquè puguin conviure indústria, esport, oci, paisatge i ecologia.

Això podria revifar l’activitat econòmica a Sabadell? Volem que sigui una zona de desenvolupament econòmic. Però que tingui la funció que faci falta. Oficines, escoles i altres equipaments. És un entorn molt bonic, però el tenim deixat.

Seria un lloc ideal per atreure empreses innovadores. És el que hem d’aconseguir. Volem que l’economia de la ciutat creixi. Hem d’integrar el riu Ripoll a la ciutat perquè és un bon lloc per atreure empreses.

Darrerament s’ha plantejat la possibilitat d’utilitzar l’edifici de l’Artèxtil també per allotjar-hi empreses? És complementari al nostre projecte. Tot està connectat.

Per atreure empreses, es necessitarà més agilitat en els tràmits. S’ha millorat el temps d’atorgament de les llicències d’obres? Hem pressionat per tal que sigui així. Ha millorat una mica, però hem de fer que continuï així. No podem deixar escapar una empresa perquè li trigui un any i que se’n vagi a Sant Cugat. Sabadell ha de recuperar el lideratge i la capitalitat. L’Ajuntament s’ha compromès a millorar-ho i s’està agilitant més. Hem de seguir-ho dia a dia.

Publicitat

Ha rejovenit la junta. Vol dir que els joves s’estan posant al tèxtil? Els joves no s’hi estan posant, sempre hi han sigut. Les empreses industrials que hi ha estan dirigides per joves.

Però quan es pensa en el Gremi de Fabricants es creu que és una entitat antiquada? No. El Gremi i els seus associats s’han posat al dia en tot. I és el que ajudem a fer. Ara estem fomentant la digitalització i ajudem les empreses. A totes les empreses petites els estem agafant de la mà per poder acompanyar-los a créixer i seguir treballant. Som antics però no som antiquats.

“A l’àrea de Sabadell hi ha 228 empreses tèxtils que ocupen 3.028 persones”

Aleshores, les indústries tèxtils estan integrant la digitalització? Sí. S’estan posant amb les noves tecnologies. Precisament, estem organitzant unes jornades sobre la indústria 4.0 per a començaments de l’any que ve.

Els experts afirmen que la tecnologia és la manera de competir contra els baixos costos? Hem d’aportar una cosa diferent. Les empreses d’aquí aporten qualitat, que és amb el que podem lluitar contra el que vingui de fora. Amb la qualitat ja ens distingim dels productes fets amb mà d’obra barata. És el que fa que tinguem un bon mercat.

I quin pes tenen les exportacions? Totes les empreses estan internacionalitzades. Totes treballem per clients de fora. Internacionalment ens distingeix el fet que som empreses petites però de molta qualitat. Podem vendre producte fora sense competència.

Aleshores, el segell de Sabadell continua sent una garantia? Ha estat un referent mundial i ens continuen coneixent sota la marca de Sabadell tèxtil. Però hem d’aportar qualitat, medi ambient, sostenibilitat i crear llocs de feina.

En relació amb la sostenibilitat, com s’està aplicant l’economia circular en el sector? En el tèxtil, i més el nostre que és de producte natural, sempre s’ha reciclat. Són productes de matèria bona i sempre ha estat reciclable. Ara s’han d’afegir els embalatges i altres coses. S’està aplicant ja l’economia circular perquè els pocs residus que hi ha tinguin la seva funció en un altre lloc.

És cert que els emprenedors amb petits tallers estan revifant el tèxtil? Han sortit petites empreses que van creixent. Estem apropant-nos a ells per donar-los la mà per introduir-los. El tèxtil el formem tots.

Segons els últims informes, la indústria empeny encara l’economia de Sabadell? A l’àrea de Sabadell hi ha 228 empreses tèxtils i de la confecció, que ocupen 3.028 persones. El sector genera un volum de negoci de 490 milions d’euros. A més, les exportacions són de 580 milions d’euros, que és un 12% del total de Catalunya.

Amb aquestes xifres per què el Gremi de Fabricants no exerceix de ‘lobby’ com ho és la Cecot a Terrassa? A Sabadell, ara tenim la presidència de CIESC on hi ha 14 gremis. És el paraigua de les empreses de la ciutat. Això ens diferencia de la patronal terrassenca Cecot. Temps enrere, el CIESC potser va estar parat, però ara ens estem movent molt. El Gremi de Fabricants fa molts anys que està fent coses per a Sabadell, escoles, mútues, el Banc Sabadell. Des del Gremi ha nascut tot, però de la història ja no ens en recordem.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top