Ciutat

Jesús Rodríguez, regidor de Seguretat: “El model de la Policia era utòpic i no ha funcionat”

A les portes de Can Marcet, la seu central de la Policia Municipal, tres agents saluden el regidor de Seguretat, Jesús Rodríguez. Tots tres passen els cinquanta anys i comenten que els queden pocs dies dins del cos municipal. Les prejubilacions –ara previstes als 59 anys– han trontollat l’estructura de la Policia, que afronta el desafiament de renovar-se per no perdre efectius. Els problemes de seguretat als barris, l’augment de l’incivisme –amb la crema de contenidors al capdavant–, les ocupacions il·legals i el combat contra la violència envers les dones són alguns dels fronts oberts amb què ara ha de lidiar.

S’arrossega un problema amb les jubilacions a la Policia des del mandat anterior. Com s’afrontarà a partir d’ara?

Es va arribar tard en l’ampliació de la plantilla davant d’unes previsions de jubilació molt importants. Tenim un repte, que és la renovació del cos, i només comptem amb tres anys per estabilitzar la plantilla: hem d’arribar a 275 agents i ara en tenim 222.

Encara hi ha un gruix important de policies per retirar-se.

Sí, i en concret hi ha un problema de regeneració en el cos de comandament de la Policia Municipal. De vuit responsables, cinc estan en situació de jubilació. Ja he donat instruccions perquè els subinspectors siguin els més joves i així forçar una mica la màquina.

Al marge de les jubilacions, les relacions entre la Policia i l’Ajuntament eren complicades.

Una cosa va lligada amb l’altra. Tenim un clima laboral molt tens per la falta de personal i la distribució dels torns. És un dels grans reptes que tenim.

Van presentar un projecte per posar videovigilància als carrers. Quan estaran en marxa? Preveuen actuacions similars a altres punts de la ciutat?

S’està treballant perquè a Can Deu, Campoamor i Espronceda estiguin en marxa el 2021. Al marge d’aquests llocs, volem posar càmeres a Can Puiggener, a zones comercials i a l’Eix Macià, on ja es va veure que eren necessàries amb la batalla campal de Festa Major.

Primera entrevista del regidor de Seguretat, Jesús Rodríguez, des que va assumir el càrrec / ÓSCAR ESPINOSA

Els robatoris de vehicles han augmentat un 60% en el primer semestre de l’any. Com s’explica?

[Segons el Ministeri de l’Interior, els vehicles robats fins al 30 de juny a Sabadell van ser 85, un 60% més que el mateix període de l’any anterior]

Això es produeix quan algú es dedica a delinquir i s’implanta en una zona. Per això cal tenir més presència policial als carrers.

El Govern preveu mantenir el model de proximitat?

La policia comunitària s’ha d’establir però no així. El model era utòpic i no ha funcionat: que algú vingui i em digui que la policia de barri que es va prometre en el seu dia ha funcionat.

I aleshores com s’ha de fer?

Hem de tenir tolerància zero amb l’incivisme i amb la delinqüència, no hem de donar una sensació d’impunitat. Com s’aconsegueix això? Fent que estiguin actives de dia i de nit i creient amb les forces policials, que tinc la sensació que això fins ara no s’ha fet. Una nova ordenança de civisme serà la solució per endurir la resposta als comportaments incívics.

Endurir en quin sentit?

No volem fer-ho des de les sancions, sinó des de la pedagogia. Ara bé, estem estudiant incrementar les multes en cas de reincidència.

Parlem de conductes incíviques concretes, com l’incendi de contenidors. Saben com resoldre-ho?

És complicat i després de la sentència, hem notat un repunt. Hi ha persones que no estan centrades i fan això. A banda, els nostres contenidors són inflamables, es converteixen en lava i cremen cotxes.

Què han fet fins ara per afrontar les ocupacions vinculades a conductes il·legals?

Hem tapiat diversos habitatges i naus. Tenim l’ull posat en les ocupacions per cultius de marihuana o en mans d’organitzacions mafioses que lloguen propietats que no són seves.

Algun dels presumptes violadors de Can Feu estava empadronat a la nau. S’hauria de restringir?

És un tema delicat perquè l’empadronament és una norma superior, però no hauria de ser possible que una persona s’empadroni en una zona no residencial.

Encara sobre la violència contra les dones… les denúncies al Servei d’Atenció a la Dona d’enguany ja estan per sobre del 2018. S’han plantejat mesures com millorar la il·luminació, com demanen els col·lectius feministes?

[El Servei d’Atenció a la Dona va atendre fins al 30 de setembre 290 casos de violència masclista i domèstica. En tot el 2018 en van ser 271]

Sempre s’ha prioritzat l’eficiència energètica per sobre d’altres coses. Ara bé, en dos anys s’acaba el contracte amb Aluvisa, i crec que hem d’estudiar posar més llum en espais concorreguts, com les estacions de metro i de bus.

Comentaris
To Top