Ciutat

Un tastet de l’Smart City Congress al bell mig de Sabadell

El programa europeu Triangulum ha celebrat aquest dilluns la seva sessió final a la ciutat

Un representant de Pixelmill Digital, durant la seva exposició / VICTÒRIA ROVIRA

Aquest dimarts 19 comença a Barcelona l’Smart City Congress, que durant tres dies reunirà a la capital catalana experts i empreses de tot el món especialitzats en innovació urbana. Sabadell ha pogut degustar avui –per avançat– un petit tast de les jornades gràcies al projecte europeu Triangulum, en el qual porta involucrat diversos anys, i que finalitza el 31 de gener del 2020.

Tot i que el programa Triangulum no està estrictament lligat al congrés internacional de Barcelona, sí que tracta de manera pràctica els mateixos temes. El projecte és una iniciativa de la Unió Europea liderada per les ciutats d’Eindhoven, Manchester i Stavanger (Noruega) –anomenades “fars”– en la qual participen ciutats “seguidores” com Leipzig, Praga i Sabadell. L’objectiu del programa és compartir i desenvolupar projectes d’innovació urbana d’aquestes ciutats, que després s’han d’implementar a nivell local a cada municipi participant.

Des de l’inici del projecte l’any 2016 s’han celebrat a Sabadell tres tallers per co-dissenyar polítiques i projectes en l’àmbit de la mobilitat, la tecnologia o la sosteniblitat, que s’adaptin a la realitat de la ciutat. Amb l’ajuda de socis europeus i estatals –entre els quals hi ha universitats, governs municipals estrangers i empreses privades– es van definir fins a deu projectes a implementar a Sabadell.

La jornada d’aquest dilluns ha servit, precisament, per repassar la implementació d’aquestes deu propostes a Sabadell i definir el futur de la població vallesana dins el pla europeu, ja que ara tocaria convertir-se en una “ciutat far”. És a dir, exemple per altres municipis del continent.

Diversos assistents a la jornada, debaten sobre aplicacions tecnològiques a Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

L’experiència sabadellenca

Oriol Llevot, coordinador del Triangulum a Sabadell, ha celebrat a l’inici de la jornada d’aquest dilluns els fruits d’aquesta experiència europea –gran part dels projectes ja s’han dut a terme o estan força avançats– i l’oportunitat de compartir idees i propostes amb ens públics i privats, tant locals com internacionals. Els assistents a la jornada, entre els quals hi havia tècnics de l’Ajuntament, empreses i acadèmics, han pogut conèixer de primera mà les deu propostes a implementar a Sabadell, i han tingut la oportunitat de compartir experiències, fer contactes i resoldre dubtes.

Entre els projectes concrets per a Sabadell que ja estan acabats i que han explicat, cal destacar la renovació de la flota de vehicles municipals, que ja és majoritàriament sostenible; així com l’espai maker, un projecte d’economia circular, plataforma digital d’espais i recursos compartits. Els participants, de fet, han pogut conèixer aquesta darrera iniciativa a través de l’Escola de Fusteria del Vapor Llonch, on es va fer una demostració d’una talladora làser. I també van poder veure diversos vehicles municipals i bicicletes, inclosos a l’estratègia EDUSI i al programa Triangulum, i exposats al pati del mateix Vapor Llonch.

Per altra banda, diverses empreses han explicat els seus projectes innovadors. La companyia Pixelmill Digital, de Manchester, per exemple, ha presentat el seu “tour” urbà amb bicicleta i ulleres de realitat virtual, que ha de servir per millorar l’educació viària dels infants sabadellencs i per endegar un urbanisme més participatiu. SORAMA, una companyia d’Eindhoven, ha fet una demostració dels seus sensors acústics, que connectats a l’enllumenat urbà, permeten millorar la seguretat de la ciutat tot detectant excessos de soroll, trets, baralles o accidents de trànsit. Una altra empresa holandesa, SENECO, ha presentat al seu torn un sistema per adaptar la llum del carrer en temps real, segons l’ús i característiques de l’espai. Innovació a peu de carrer.

10 innovacions del projecte Triangulum en mans del pròxim govern

Comentaris
To Top