Ciutat

Els anys en què la ràdio era la reina dels mitjans

[Per Jaume Barberà]

La frase més convincent era: “Doncs ho han dit a la ràdio”. Aleshores ningú dubtava del que deien a la ràdio. Fossin successos, esdeveniments, notícies o avisos, la gent esperava tenir informació autèntica. Els diaris informaven al cap d’un parell de dies, en canvi, a la ràdio, les notícies eren més fresques i les emissores locals, com Ràdio Sabadell, donaven informació més propera als oients.

Mentre que els programes emesos des de Barcelona o Madrid només els podíem escoltar, els de Ràdio Sabadell, a més, els podíem viure. L’auditori d’EAJ-20 Ràdio Sabadell, situat al número 6 de la Rambla, al pis de sobre del Catalunya, s’omplia per escoltar i veure entranyables actuacions. La ràdio informava i entretenia, eren els anys cinquanta.

El cartell que anunciava la seu de Ràdio Sabadell (segon pis) / CEDIDA

L’emissora va mantenir aquella adreça fins a l’any 1970, en què va ser traslladada al carrer de Convent, on va estar ubicada fins al seu tancament definitiu l’any 1995. Aquest capítol, però, correspon a una altra història.

EAJ-20 Ràdio Sabadell va ser la vintena emissora d’Espanya i la tercera de Catalunya després d’EAJ-1 Ràdio Barcelona i EAJ-11 Ràdio Reus. Sembla que les inicials corresponien: l’E per Espanya, les AJ per designar les estacions de telegrafia sense fils i el número, l’ordre d’adjudicació de l’emissora.

Es va inaugurar per la Festa Major del 1933. Tenia una freqüència de 1.480 Kcs, i una potència de 200 watts. La concessió de l’explotació li va ser atorgada a José Corbella Santamaria, aleshores president del Ràdio Club Sabadell, entitat creada l’any 1927. El primer director va ser Vicenç Colomer i el primer locutor, Lluís Papell.

Les emissions de Ràdio Sabadell van anar adquirint gran transcendència amb el pas del temps i van jugar un paper important durant els fets d’octubre del 1934. Explica Susana Ferrada en el llibre Ràdio Sabadell EAJ-20 1933-1995, editat per Ràdio Terrassa, que durant la Guerra Civil, des del 28 de juliol del 1936 fins al 27 de gener del 1939, l’emissora va ser utilitzada pel Comitè Antifeixista com a mitjà de propaganda i antipropaganda.

“A partir de l’entrada de les tropes nacionals va ser anomenada Radio Nacional de España en Sabadell”

A partir de l’entrada de les tropes nacionals va ser anomenada Radio Nacional de España en Sabadell i va quedar sota control de la Prensa y Propaganda del Movimiento. El novembre del 1939 va ser nomenat director Jaume Truyols Prat, que també li van adjudicar el càrrec de Delegado Comarcal de Prensa y Propaganda del Movimiento, encara que aquest darrer càrrec només el va ocupar durant vuit mesos.

Durant la postguerra, Ràdio Sabadell va contribuir a la recuperació de la ciutat. La campanya de medicaments, la captació de donatius, les demandes d’ajudes i la tasca del Servicio de Socorro de Radio Sabadell van fer una bona labor. Encara que no deixava de ser un instrument del règim, a més de tenir-hi influència la Falange, els migdies i els vespres s’havia de connectar amb Radio Nacional de España per donar pas al Diario Hablado. Com totes les altres emissores.

Les dificultats econòmiques sempre van estar presents. L’any 1940, l’emissora es va llogar, per mig any, a Juan Vidal, propietari de Ràdio Badalona. L’any 1941 es va crear l’empresa Emisiones Radiofónicas, SA. Al cap de deu anys, aquesta empresa va ser comprada pel senyor Francesc Gambús Armengol. Per tal de garantir la supervivència de l’emissora, es va crear la societat Compañía de Emisiones y Publicidad, SA. Més dificultats que van sorgir van obligar a demanar un crèdit a la Caixa d’Estalvis de Sabadell. Crèdit que no es va poder tornar i l’any 1968, la Caixa de Sabadell es convertia en propietària d’EAJ-20 Ràdio Sabadell.

L’estudi de gravació de l’antiga Ràdio Sabadell / CEDIDA

Entremig s’havien fet canvis i millores. L’any 1950, Manuel Garrido es va convertir en director i Jaume Truyols va passar a ser administrador. L’any 1957, la potència era de 3 Kw, i ja se sentia a Barcelona. Aleshores el director era Joaquim Gorgori i el cap de programes era Joan M. Solà.

Tot i la manca de recursos, la programació era prou interessant. Ràdio teatre, programes culturals com Arte y Letras, discos dedicats, informació esportiva i altres omplien la graella d’EAJ-20 Ràdio Sabadell.

Un entranyable programa era Las Tardes Infantiles de Ràdio Sabadell, que malgrat el nom, eren per a tota la família. Els dissabtes a la tarda, en rigorós directe, amb l’emblemàtic pianista senyor Joaquim Gili, va ser trampolí dels qui es volien dedicar al cant. Aquest programa creat l’any 1945, paradoxalment, s’havia emès els diumenges al matí, quan les restriccions de llum eren habituals.

L’any 1969, atès que les instal·lacions de la Rambla havien quedat obsoletes, es va iniciar un ambiciós projecte que va culminar amb el trasllat al carrer de Convent. A partir d’aquí, s’iniciava una altra història.

Publicitat
Comentaris
To Top