Diners

Renoven els Incoterms per fomentar-ne l’ús responsable en compravendes internacionals

Montserrat Camp, a la jornada sobre els Incoterms, a l’auditori de la Cambra / LLUÍS FRANCO

L’1 de gener del 2020 entren en vigor les noves regles de comerç internacional, els Incoterms. La Cambra de Comerç Internacional (CCI) ha renovat aquestes normes per fomentar que les empreses –venedors i compradors– en facin un bon ús enfocat en les seves obligacions, responsabilitats i riscos. La Cambra de Comerç de Sabadell va acollir dijous passat la jornada Incoterms 2020, una oportunitat per millorar en eficiència i control de costos, a càrrec de la directora de Negoci Internacional Territorial de Catalunya a Banc Sabadell, Montserrat Camp. La sessió, que va omplir l’auditori de l’entitat amb 120 inscrits, va servir per explicar les novetats de les regles internacionals.

En una compravenda internacional, l’Incoterm delimita l’entrega, és a dir, fins a quin punt el venedor i el comprador són responsables de la mercaderia. Quan es fa el lliurament es genera el principal dret del venedor: el cobrament. Per tant, en el moment en què el comprador recull aquest risc –la mercaderia– es crea la seva principal obligació: el pagament. En els Incoterms s’estableix en quin punt i com es fa l’entrega i, per tant, qui es fa càrrec del risc de la mercaderia. En cas de sinistre, s’ha d’acordar qui es farà càrrec del cost de l’accident. Per això, disposar d’una assegurança és essencial. Tot i que només hi ha dos Incoterms que inclouen l’obligació –CIP (Carriage and Insurance Paid) i CIF (Cost, insurance and freight)–. “Com més dominis l’operació, més segura és, s’ha de tenir el control màxim de la mercaderia”, va assenyalar Camp.

Novetats formals

La directora de Negoci Internacional a Banc Sabadell va destacar que les novetats no són substancials, sinó “formals”. Els 130 comitès de la CCI van detectar que els Incoterms s’utilitzaven malament, perquè no estaven ben explicats. Per això, a l’edició del llibre s’han inclòs unes notes introductòries de 78 punts que expliquen casos concrets d’usos de les normes. Davant de cada Incoterm hi ha una nota explicativa de dos fulls amb gràfics. L’edició és bilingüe i amb un redactat horitzontal. En darrer lloc, hi ha hagut una reordenació de les obligacions. “Per fi les empreses tindran clar l’Incoterm més adequat”, va afegir Camp.

Comentaris
To Top