ARA A PORTADA
-
El Sabadell ven la filial britànica TSB al Banc Santander per prop de 3.100 milions d'euros Redacció
-
Treballar al carrer durant l'onada de calor: "És empipador, i a vegades no tens ombra" Aleix Pujadas Carreras
-
El CAP Concòrdia deixa de ser CAP i ara serà CSIR: què canvia pels 12.000 sabadellencs que hi van? Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
-
Creix la mortalitat a les carreteres vallesanes en els primers sis mesos del 2025 Marc Béjar Permanyer
IVO, el robot d'ajuda ciutadana amb aspecte 'made in' Sabadell
L’Escola Superior de Disseny ESDi s'ha encarregat del disseny i caracterització del robot, que es va presentar a l'Smart City Congress

- Identificat el presumpte autor de la crema d'un contenidor
Publicat el 26 de novembre de 2019 a les 19:02
Actualitzat el 27 de novembre de 2019 a les 11:22
L'IVO és un robot capaç d'explorar i reconèixer el seu entorn, manipular elements, i planificar i executar rutes. Aquestes capacitats, desenvolupades per l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) de la Universitat Politècnica de Catalunya, el fan perfecte per a l’acompanyament urbà de persones. Tot i això, si l'IVO vol ser realment útil per al gran públic, necessita tenir també una bona aparença física. I aquí és on entra l'Escola Superior de Disseny (ESDi) de Sabadell, que s'ha encarregat del disseny i caracterització del robot.
Presentat la setmana passada a l'Smart City Congress de Barcelona, el desenvolupament del robot IVO forma part del programa estratègic d’investigació en robòtica centrada en humans de l’IRI. El projecte treballa, per una banda, les múltiples situacions en les quals els robots es troben en interactuar amb els humans; i per altra, en les tasques que robots i humans poden fer de manera col·laborativa. A més de les funcions assistencials que poden tenir els robots.
Per tot això, expliquen des de l'ESDi, calia que IVO fos un robot "a qui qualsevol usuari tingués ganes d’apropar-se" i amb qui es pogués interactuar còmodament. Calia que el robot tingués "acceptació emocional i cultural" per part dels usuaris, que comuniqués una "vocació de servei", i que, a més, tingués una certa "fotogènia". Així, per exemple, es van utilitzar materials amables al tacte i es va definir una experiència d'usuari adient.
"Per limitacions pressupostàries", expliquen des de l'escola, "el projecte aprofita alguns components o parts dels robots que són estàndards (ja dissenyades per altres robots existents), però es va partir de zero en la tipologia de robot que es volia dissenyar: més humanoide, inclús realista, o una aposta per una aparença més robòtica o més icònica". L'equip multidisciplinari de l'ESDi també va encarregar-se d'escollir el nom del robot. Aquest havia de complir amb diversos criteris: no havia d'estar associat a cap identitat de gènere, havia de donar notorietat, transmetre positivitat i esperit de servei, ser fàcil de pronunciar. El resultat final: IVO.
Notícies recomenades
-
Sabadell Veïns en contra del nou tanatori de Can Gambús: "Per què el fan aquí?"
-
Sabadell Sabadell tindrà una nova àrea per a deslligar gossos
-
Sabadell Un camió arrenca el cablejat elèctric en ple carrer a Sabadell
-
Sabadell Ampli desplegament per un incident a la residència d'estudiants de Sabadell
-
Sabadell Sabadell ja coneix el calendari de festius del 2026
-
Sabadell Indignació a escoles de Sabadell per la suspensió del ple municipal per la calor: "Que vinguin a les aules, estem a 32 graus"