Ciutat

IVO, el robot d’ajuda ciutadana amb aspecte ‘made in’ Sabadell

L’Escola Superior de Disseny ESDi s’ha encarregat del disseny i caracterització del robot, que es va presentar a l’Smart City Congress

El robot IVO, amb components dissenyats per ESDI Sabadell / CEDIDA

L’IVO és un robot capaç d’explorar i reconèixer el seu entorn, manipular elements, i planificar i executar rutes. Aquestes capacitats, desenvolupades per l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) de la Universitat Politècnica de Catalunya, el fan perfecte per a l’acompanyament urbà de persones. Tot i això, si l’IVO vol ser realment útil per al gran públic, necessita tenir també una bona aparença física. I aquí és on entra l’Escola Superior de Disseny (ESDi) de Sabadell, que s’ha encarregat del disseny i caracterització del robot.

Presentat la setmana passada a l’Smart City Congress de Barcelona, el desenvolupament del robot IVO forma part del programa estratègic d’investigació en robòtica centrada en humans de l’IRI. El projecte treballa, per una banda, les múltiples situacions en les quals els robots es troben en interactuar amb els humans; i per altra, en les tasques que robots i humans poden fer de manera col·laborativa. A més de les funcions assistencials que poden tenir els robots.

Per tot això, expliquen des de l’ESDi, calia que IVO fos un robot “a qui qualsevol usuari tingués ganes d’apropar-se” i amb qui es pogués interactuar còmodament. Calia que el robot tingués “acceptació emocional i cultural” per part dels usuaris, que comuniqués una “vocació de servei”, i que, a més, tingués una certa “fotogènia“. Així, per exemple, es van utilitzar materials amables al tacte i es va definir una experiència d’usuari adient.

“Per limitacions pressupostàries”, expliquen des de l’escola, “el projecte aprofita alguns components o parts dels robots que són estàndards (ja dissenyades per altres robots existents), però es va partir de zero en la tipologia de robot que es volia dissenyar: més humanoide, inclús realista, o una aposta per una aparença més robòtica o més icònica“. L’equip multidisciplinari de l’ESDi també va encarregar-se d’escollir el nom del robot. Aquest havia de complir amb diversos criteris: no havia d’estar associat a cap identitat de gènere, havia de donar notorietat, transmetre positivitat i esperit de servei, ser fàcil de pronunciar. El resultat final: IVO.

Comentaris
To Top