Ciutat

Un estudi independent analitzarà l’estat dels blocs dels Merinals

Un pis apuntalat / Victòria Rovira

Primer pas endavant. Els veïns de Merinals que presumptament viuen a habitatges amb deficiències estructurals greus han arribat a un acord a tres bandes amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya –l’organisme responsable de les promocions– i l’Ajuntament de Sabadell.

Els tres agents han pactat encarregar un estudi independent que determini l’estat dels 170 habitatges de la fase 2 d’Arraona-Merinals i la seva reparació o substitució. Segons estudis anteriors, els pisos estarien afectats d’aluminosi, oxidació i altres patologies greus.

Una clàusula determinant

Aquest acord arriba després de mesos de negociació. La Generalitat de Catalunya i els veïns afectats no es posaven d’acord sobre què passaria després de l’estudi: els afectats exigien que Habitatge es comprometés a acceptar els resultats de l’informe i actuar en conseqüència.

“És la via lògica a seguir, no ens serveix de res un estudi que després no vagi enlloc”, explica Jaume Garcia Arija, portaveu dels veïns afectats. Era l’única condició que exigien per signar l’acord. D’aquesta manera, celebra que hi hagi una taula de negociació posterior per trobar la solució. L’altre punt clau pels afectats era que s’apliquessin els mateixos criteris que els que es van aplicar als habitatges ja pendents d’enderroc.

Una pancarta reivindicativa a un dels pisos afectats / D.S.

El juliol passat, després de mig any de negociacions i mediació, l’Agència de l’Habitatge no preveia l’enderroc dels habitatges, de manera que l’acord va fer marxa enrere i les reunions es van quedar en paper mullat. “La mediació encarregada per l’antic equip de govern no va acabar en acord però sí que va aplanar el terreny per poder negociar”, ha reconegut el regidor de Serveis Socials i Habitatge, Eloi Cortés, que ha aprofitat per agraïr la implicació de la regidora de JxS, Lourdes Ciuró, que va crear ponts entre les dues administracions. El regidor ha afegit que les tres parts acceptaran el resultat de l’informe, independentment del resultat i celebra que s’hagin apropat postures “que estaven tan allunyades”.

En aquest cas, l’estudi servirà per determinar si poden ser rehabilitats o s’han d’enderrocar, i també inclourà un càlcul del cost estimat d’aquestes operacions. Els blocs que seran objecte de l’estudi independent són el 39, 40, 41, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 i 57.

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya encarregarà l’informe al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). El cost l’assumirà a parts iguals la Generalitat i l’Ajuntament de Sabadell. Es preveu que la signatura del conveni tingui lloc les pròximes setmanes.

La Generalitat es compromet a acatar el resultat de l’informe independent dels Merinals

Comentaris
To Top