Publicitat
Ciutat

Les llicències de locals d’oci, un any en suspens

Llicències d’activitat aturades. El Govern activarà una moratòria sobre l’oferta lúdica sabadellenca que suspendrà la concessió de nous permisos per a locals de festa durant l’any 2020. Les iniciatives de negoci futures quedaran en stand-by mentre es negocia un nou marc de regulació sobre els usos d’aquest tipus d’espais.

La moratòria afectarà els establiments que tinguin activitat nocturna –discoteques i pubs–, però també un llistat d’espais considerats polèmics: locals de jocs i apostes, clubs de fumadors de cànnabis i de naturalesa sexual. Al mateix temps, es volen regular els usos dels habitatges amb planta baixa en eixos comercials, pisos turístics i els locals religiosos. “Són locals polèmics perquè no tothom està d’acord amb ells. Hi ha veïns que no volen tenir un club de fumadors a sota de casa. Cal regular-ho”, explica a tall d’exemple la regidora de Desenvolupament Urbà i Transició Energètica, Mar Molina.

Moratòria: com, quan i per què?

La suspensió de les llicències d’activitat s’aprovarà previsiblement en un dels primers plens municipals de l’any vinent. Els tràmits de permisos realitzats a partir d’aleshores quedaran congelats i no tindran resposta fins que la nova ordenança estigui aprovada. No passarà el mateix amb les llicències que es trobin en curs, que seguiran el procediment habitual, segons informen fonts municipals.

Mentre duri la moratòria, es configuraran unes taules sectorials de treball, en què participaran els agents afectats i membres del Govern i de l’oposició. Aturar la maquinària dels permisos permetrà arribar a finals del 2020 amb un nou model d’oci per a la ciutat, segons sosté l’executiu. “La moratòria és necessària. Les llicències no es poden concedir sense fer una reflexió abans”, explica en declaracions al D.S. l’alcaldessa, Marta Farrés. L’enginyer sabadellenc Manuel Sánchez coincideix que és una decisió “intel·ligent”. “Permet recollir les activitats que no estan classificades, com els escape rooms, per exemple”, explica l’expert. Ara bé, apunta que la suspensió de les llicències d’un any “entorpeix” l’activitat econòmica de l’empresari.

Publicitat

Recuperar l’oci nocturn

L’oferta nocturna sabadellenca penja d’un fil des que es va desmantellar la Zona Hermètica. En els darrers temps, l’obertura de noves discoteques i bars musicals s’ha concentrat al Centre, una opció que ja ha suposat les crítiques dels veïns i que xoca amb tècnics municipals. “Hi ha una espècie de croada respecte a l’oci. Quan hi ha queixes pel soroll, et tanquen encara que ho tinguis tot en regla”, assenyala un empresari sabadellenc.

Veïns passejant davant el local musical La Nit, al carrer de Sant Quirze (Centre) / ÓSCAR ESPINOSA

L’alternativa que es cerca ara és aglutinar l’oferta a una altra zona de Sabadell. S’apunta a un polígon o a una zona de baixa densitat urbana, un espai que pugui aglutinar gran part de l’oferta nocturna sense convertir-se en la “concentració excessiva” que va representar la Zona Hermètica. “No hem de morir d’èxit amb la sobresaturació d’un lloc”, sentencia Farrés.

Més enllà del concepte, el Govern no s’aventura a posar nom a la ubicació perquè considera que abans cal un “acord de ciutat”. L’alcaldessa, però, dona algunes pistes sobre les seves característiques: “Ha de ser prou a prop per poder-hi arribar caminant i prou lluny perquè no afecti els veïns”, assenyala Farrés.

Sánchez explica que ja hi ha opcions que en l’àmbit tècnic estan sobre la taula: “El futur és el Riu-sec, on ja ho permet la qualificació urbanística”. El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal recull aquest ús, exposa l’expert, que deixa anar una reflexió en veu alta: “El macroconcepte de discoteques com la Zona Hermètica s’està perdent. Està derivant cap als pubs, els concerts, els esdeveniments…”. El 2020 serà l’any per repensar-ho.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top