Ciutat

De Sabadell al món amb un nou plàstic biodegradable

Si hi ha bosses que en comptes de plàstic estan fetes amb fècula de patata, per què no n’hi ha d’altres materials i, fins i tot, altres productes fets així? Aquest és el raonament que van fer Cristina Bros i Alèxia Córdoba quan van decidir que crearien un plàstic biodegradable amb la intenció de reduir l’ús d’aquest element.

Cristina Bros i Alèxia Córdoba, amb el professor Sergi Bonet, dimarts al laboratori de l’escola / VICTÒRIA ROVIRA

Després de mesos treballant-hi a la seva escola, la Mare de Déu de la Salut de Sabadell, aquestes alumnes de 1r de Batxillerat han trobat una fórmula per crear un plàstic que desapareix en qüestió d’un o dos mesos quan deixa d’estar en contacte amb l’aigua. I també li han trobat un ús: en ampolles i gots. El mes de març van guanyar quatre premis a la fira internacional Exporecerca de Barcelona, un dels quals els va permetre presentar-lo en un congrés de característiques molt semblants al Brasil (MCTEA), d’on van tornar la setmana passada. Allà també es van endur un premi que els permetrà pujar de nivell i participar en la Genius Olympiad del 15 de juny a Syracuse (estat de Nova York, Estats Units).

El plàstic biodegradable, llis i en format d’ampolla i de got, exposat a Exporecerca Barcelona. Utilitzen colorant per fer-ne de diferents colors / CEDIDA

Aquest any la sostenibilitat i la cura pel medi ambient han estat els protagonistes, amb esdeveniments com la recent COP25 celebrada a Madrid. “Amb la contaminació i l’acumulació de plàstics que hi ha, estem intentant trobar una altra solució. No per eliminar el que hi ha ara però sí per canviar-lo de cara al futur”, explica Córdoba.

Aigua i agar-agar

La iniciativa neix de la fira de les ciències que celebren anualment a la seva escola. “Fem una barreja d’aigua amb agar-agar”, una substància que deriva d’algues, afegeix Bros. Un cop feta la mescla, posada en un motlle i a temperatura ambient, l’ampolla queda solidificada, i no es desintegra mentre estigui mullada. Pel professor de Matemàtiques que les ha acompanyat en aquest procés, Sergi Bonet, “és un privilegi trobar alumnes amb aquestes ganes”.

Comentaris
To Top