Ciutat

Els pessebres arriben a la ciutat… i a la muntanya

El pessebre de la UES a Sant Llorenç de Morunys / UES

Arribats a aquestes alçades del calendari tothom, qui més qui menys, ha guarnit la casa i ha instal·lat el pessebre. Amb més o menys dedicació, aquestes petites reproduccions ocupen un espai central del menjador, el rebedor, i fins i tot finestres. Però també n’hi ha que es professionalitzen i que es posen a l’abast de tothom.

Entitats com la Unió Excursionista de Sabadell (UES) fa tradicionalment la pujada nadalenca a una muntanya, amb un pessebre sota el braç. Aquest any, unes 70 persones van pujar al Santuari de Lord, a Sant Llorenç de Morunys, on, després d’una llarga caminada, van instal·lar un petit pessebre, fet amb figures de ceràmica i a l’interior d’un pa de tres quilos.

La tradició marca que els participants de la sortida esmorzin ple- gats per iniciar l’ascens. En aquesta ocasió, va durar unes tres hores. En arribar al cim, el col·lectiu va visitar el santuari, on els membres de la Coral de la Carena, integrada per una quinzena de cantaires, van cantar diverses nadales, amb la companyia de la resta d’integrants de l’expedició. Un cop celebrada la cantada, els excursionistes van reunir-se per dinar amb el menjar que havien dut de casa per seguir amb el ritual.

“Portem neveres amb cava i moscatell, i a més també carreguem amb torrons, neules, polvorons i tot el que faci falta”, explica Ramon Pineda, vocal de la secció muntanya de la UES i responsable d’aquesta sortida. Un dels membres de l’expedició també és l’encarregat de dur un pa rodó d’uns tres quilos, que s’obre per un can- tó i es buida per donar-li forma de cova.

A l’interior es col·loquen les figures del naixement, que acompanyaran la festa fins que iniciïn el descens. Abans de marxar, però, recullen el particular pessebre i en treuen les figures, que són les mateixes que any rere any s’utilitzen per fer la festa als cims d’arreu del país. “El pa el deixem en un racó del lloc perquè els animals l’aprofitin”, explica Pineda.

Comentaris
To Top